Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MMR vakcina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

almirr

27.03.2017. 21:15

Štovani , ovom prigodom Vam se obraćam upitom u svezi cjepiva MMR.Naime, moj dječak je dobi 21 mjeseca i shodno teškoj formi atopijskog dermatitisa nije primao cjepiva po redovnom kalendaru cijepljenja.Prije mjesec dana je "sustigao" kalendar cijepljenja te je ostala još vakcina MMR(koju nije zaprimio u dobi od 12mjeseci).
Međutim, prije par dana u prehranu se pokušava uvesti jaje-točnije bjelanjak,dolazi do iznimne alergijske reakcije praćene generaliziranom ospom,otocima očnih kapaka i svrbežom(nakon samo jednog zalogaja bjelanjka-nakon 15 minuta).Shodno tomu da dostupno cjepivo u BiH MMR sadrži komponenete iz jajeta,tj sa podloge je koja sadrži jaje bojazni sam da istu neće moći dječak zaprimiti.U kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo u matičnoj mi županiji te sa više ljekarni na području dvije susjedne županije nisam uspio naći takovu vakcinu ali sa druge vrste podloge.Prosim Vas da mi velite , postoji li na području Hrvatske ili EU u cjelini takovo MMR cjepivo koje bi mogao da dam dječaku ,ako ima na koji način bi se moglo doći do iste -shodno strožijim zakonima po pitanju transporta i prekograničnog prenosa biološkog materijala.
S poštovanjem , kolega iz obiteljske medicine iz BiH.

Darko Richter, dr. med.

27.03.2017. 21:30

Ne postoji MMR cjepivo koje nije uzgojeno na pilećem embriju. U svim sadašnjim cjepivima, npr. Priorixu o dGlaxa i MMRVaxPro od Sanofi-Mercka, komponente morbila i mumpsa su sa pilećeg embrija, dok je rubela s kulture humanih stanica. No, količine jaja u tim cjepivima su "u tragovima", tj. ispod analitičke granice. U pravilu, dijete poput vašeg se može cijepiti nekim od tih cjepiva na frakcionirani način: tako da dobije 1/10 doze s.c., i nakon oko 45 min-1 h dobije ostatak, ukoliko nije bilo lokalne niti udaljene reakcije.