Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


benigna parcijalna epilepsija


Autor Poruka

dolores

18.10.2005. 16:19

poštovani,

imam sina od 9.g koji je prije mjesec dana imao prvi epi napad u snu.tresao se,glavice zabačene,očo otvorene.konvulzija je trajala oko 2 min.primljen je u klaićevu na odjel neuropedijatrije gdje mu je postavljena dijagnoza benigna parcijalna epilepsija.napravljen ja MR-mozga i angiografija i nalaz je uredan.sada je na terapiji Tegretol 200mg,pola tablete ujutro i cijela navečer.u obitelji, sve do "čukun" baka nitko nije imao epilepsiju niti neke slične bolesti.
zanima me ta bolest, njen tjek i kolike su šanse za ozdravljenje?


s štovanjem

mama

Dr. Hrvoje Hećimović

22.10.2005. 22:31

Epilepsije, većinom nisu nasljedne bolesti, iako neki oblici mogu biti. U Vašoj obitelji nitko do sada nije imao jasne gubitke svijesti koje bi se mogle opisati kao epileptični napadi. Unatoč tome, prvi epileptički napad se vrlo često javi kod djece do 12 godine života ili kod starijih nakon 65 godine. Klinička slika samog napada koju ste opisali odgovara "konvulziji", što su i neuropedijatri na osnovi nalaza i zaključili te Vašeg sinu preporučili lijek-antiepileptik.
Dvije stvari ste propustili reći; prvo da li je sam napad bio nečime provociran, npr. povišenom temperaturom, ozljedom glave, nesanicom ili nije, i, drugo, što je pokazao EEG nalaz (koji je mogao biti i uredan). Bez te dvije činjenice, mogu samo općenitije reći da u djetinjstvu postoji nekoliko vrsta epilepsija koje su "benigne" naravi, tj. lakše se liječe, kao i one koje najčešće nakon puberteta prestaju. U svakom slučaju preporučujem da slijedite upute Vašeg neuropedijatra i redovito odlazite na kontrole.

dolores

15.11.2005. 10:16

poštovani,

napad nije ničime izazvan tj. nema povrede glave, bez povišene temperature, dječak je bio potpuno zdrav.inače je odličan učenik u sva tri razreda, i dobar u sportu. nalaz EEG-a je pokazao:
EEG standardni sniman u budnosti- jasno žarišno promjenjen, obostrano frontalno, jače desno.
EEG budnost, pospanost i prirodno spavanje- žarišno promjenjen desno FCT s povremenim širenjem i lijevo (šiljak val kompleks/ pojedinačne šiljaste aktivnosti)
EEG pospanost, budnost i spavanje, a nakon neprospavane noći- žarišno promjenjen desno FT i lijevo TPO šiljak spori val.
Fundus oc.:b.o. Visus: b.o.

prošlo je dva i pol mjeseca od napada. čini mi se da je dobro prihvatio Tegretol, odlično spava, u školi se nižu petice, i dalje je u sportu i vrlo je rezumno prihvatio da mora biti na većem oprezu čto se tiče ozlijeda. napad, ni ništa slično nije se ponovilo. sredinom prosinca idemo na prvu kontrolu kod neuropedijatra. držite nam fige!

od srca zahvaljujem na vašem cjenjenom mišljenju, vašem vremenu i trudu

mama

Dr. Hrvoje Hećimović

19.11.2005. 17:21

Cijenjena,
opis EEG nalaza jasno govori u prilog epileptiformnim promjenama. Lijek antiepiletik koji je Vaš sin dobio potrebno je redovito uzimati. Također ne treba očekivati zaostajanje u školi ili u razvoju ukoliko su napadi uredno kontrolirani, što je slučaj u oko 70-75% bolesnika.

S druge strane, Vama kao i ostalim roditeljima bitno je napomenuti da se eventualni novi napad ne može predvidjeti, tako da je potrebno da barem najbliža okolina s kojom se dijete susreće zna za potencijalni gubitak svijesti, kako ne bi došlo do ozljede djeteta. Također treba izbjegavati kupanje u bazenu ili moru bez pratnje, i paziti na dobar san.

dolores

12.12.2005. 11:39

poštovani gosp. dr Hećimović,

ponovo Vam se javljam kako bih Vas zamolila još jedno mišljenje.
Prilikom redovite kontrole dimovodnih cijevi, ustanovljeno je da nam se iz plinskog bojlera vračao ugljični monoksid. suprug i ja nismo osjetili nikakve smetnje međutim naš sin je spavao u krevetu na kat.
moje je pitanje: dali je moguće da je ta konvulzija bila poslijedica trovanja ili je samo potaknula već oštečen mozak da tako reagira?
napominjem da je kvar odmah saniran, krevet je spušten i dječak više nije imao napad. kad razmišljam o tom periodu, sječam se da se ponekad žalio na laganu glavobolju kad smo bili doma a kad bi izašli glavobolja bi prestala.
može li EEG pokazati takav nalaz koji govori u prilog epi a riječ je o trovanju monoksidom.

zahvaljujem i srdačan pozdrav

Dr. Hrvoje Hećimović

15.12.2005. 08:57

Cijenjena,
u tom slučaju možete napraviti krvnu sliku da se vidi da li postoje kakva odstupanja. Preporučujem Vam da se također posavjetujete s Vašim pedijatrom. Ugljični monoksid je plin bez mirisa i nevidljiv, a i u malim količinama može biti toksičan. Kako je prošlo dosta vremena od gubitka svijesti, nisam siguran da će se te dvije stvari moći povezati, jedino u slučaju da više neće imati alteracija svijesti.