Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koliko cesto se desaju napadi epilepsije


Autor Poruka

enes

31.12.2005. 22:09

danas sam imao priliku da vidim djecaka od 10 tak godina koji je od 10 do 16 casova dobio 12 napada.
da napomenem taj djecak je bio na svim mogucim pretragam i nikada nista nije dijagnosticirano na snimcima da ima poremecaja.
Pocinje obicno tako sto djecak vidi i cuje neke glasove i kaze ja cu opet pasti.
Koliko znam da mu nikada ni jedan ljekar nije propisao ni jednu terapiju.

Dr. Hrvoje Hećimović

02.01.2006. 10:54

Cijenjeni,
iz pitanja vidim da dječak ima česte poremećaje svijesti, ali nejasno je kada su se oni prvi puta javili i da li se zna razlog gubitaka svijesti.
U djetinjsvu česti epileptički napadi nisu rijetki, ovisno o kojoj vrsti epilepsije se radi. No kod svih gubitaka svijesti, a posebno ako su ovako česti potrebno je napraviti detaljnu dijagnostičku obradu da se prvo vidi da li se radi o epilepsiji ili nekon drugom poremećaju svijesti.
Preporučujem ponoviti EEG, ili ako je već rađen dobro je odmah nakon napada otići u hitnu službu zdravstvene ustanove (bolnice) te tamo napraviti EEG koji bi morao pokazivati karakteristične promjene. U obzir još dolaze i razne metode provokacije.
Jedini definitivan test za određivanje vrste napada je video/EEG monitoring gdje se paralelno snima klinička slika napada i aktivnost mozga tokom napada. Također preporučujem napraviti neuroradiološku obradu.
Ako se radi o poremećajima svijesti koji nisu epileptiformne prirode, potrebno je obratiti se kliničkom psihologu radi daljnje evaluacije.