Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dali sam postao imun na lijek?


Autor Poruka

miho

17.04.2006. 23:27

Postovani,hvala na prijasnjem odgovoru.Zanima me dali je moguce da mi phemiton vise ne djeluje?Takvu sam situaciju imao sa tegretolom isto sam se osjecao sa 200mg i sa 800mg i onda mi je uveden rivotril ali jos nije to ok.Vi ste mi preporucili valproat dali bi njega mozda trebao uzeti umjesto phemitona naravno uz nadzor lijecnika?Unaprijed hvala.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

11.05.2006. 19:37

S obzirom na napadaje koje opisujete mislim da Phemiton nije lijek izbora kod Vas. Napominjem ukoliko je dijagnoza absence napadaja lijek izbora bi bio valproat, ali ako se radi o kopleksnim parcijalnim napadajima lijek izbora je Tegretol. Ja ne znam koju je dijagnozu postavio Vaš liječnik. Tegretol se može uzimati do doze od 1600 pa čak i 2000mg, također ako Vam nije dobro na jedan lijek može se nadodati drugi, npr. lamotrigin (kompleksne parcijalne atake) do doze od max. 400mg. Ukoliko se pak radi o absence atakama prvi izbor je valproat , a na njega se ponekad nadodaju i neki drugi lijekovi. Dakle bitno je točno odrediti dijagnozu. Kod nekih bolesnika usprkos ispravno postavljenoj dijagnozi i terapiji stvarno može doći i do zasićenja (tj. smanjene učinkovitosti lijeka), tada treba tražiti druge lijekove koji dobro dijeluju kod takvih napadaja.