Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Depacine chrono


Autor Poruka

Vanja

31.01.2006. 14:23

Poštovani,
Kćer (20. god.) ima epilepsiju koja je ustanovljena 1996. god. i od tada se uspješno liječi. Posljednji napad bio je prije dvije godine, no 15. 01. u ranim jutarnjim satima po povratku sa koncerta ponovio se napad, ali nije bio onaj klasični (ukočenost, pjena na ustima itd.).
Trajalo je kratko i dosta sam brzo uspjela s njom razgovarti. Uzima Depacine chrono 2x1 500 mg. U međuvremenu načinili smo nalaz količina lijeka u krvi koji iznosi 35.7 a također i nalaz AST=12, ALT=11,GGT=13, ALP=64.
Na koji način povećati količinu lijeka u krvi jer je stvarno niska, i dali je navedena količina bila uzrok ovom napadu.
Unaprijed zahvaljujem,
Srdačan pozdrav, Vanja

Mr. sc. dr. Davor Sporiš

01.02.2006. 00:02

Vaša kćer se uspješno liječi od epilepsije unazad 9-10 godina. Ukoliko govorimo o jedinicama mikromol/L terapijska širina za valproat je 350-690. U ovom slučaju, ja bi prvo ponovio određivanje koncentracije valproata, jer se rijetko, ali zna desiti, da u laboratoriju zabunom napišu 35.7, a prava vrijednost je 357 što je ipak u terapijskim granicama. Druga mogućnost je da Vaša kćer ne uzima redovito terapiju. Vrijednosti jetrenih enzima su uredne.
Niste naveli točnu dijagnozu i nalaze EEG-a, a iz Vašeg opisa ne mogu točno fenotipski odrediti vrstu ponovljenog napada (parcijalni ili generalizirani), ali ukoliko je terapija adekvatna to ne mora značiti da Vaša kćer više nikada neće imati epi napade. Epilepsija je ipak kronična bolest i napadi se ponekad ponove i nakon više godina, te zbog toga mislim da bi bilo najbolje učiniti kontrolu kod nadležnog neurologa. Nije uvijek neophodno povećavti terapiju, već pripaziti na faktore provokacije napada, a pri tome prvenstveno mislim na reguliranje ciklusa spavanja, izbjegavanja alkohola, cigareta, stimulativnih sredstava, redovite ishrane.

S poštovanjem