Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molba za Vaš komentar!!


Autor Poruka

Jakša

27.01.2006. 15:28

Poštovani-a!
Prije 20ak dana sam pao u nesvjest u trajanju nekih minut ili dva te sam u to vrijeme imao grčrnje mišića(drugi simptomi nisu zabilježeni). Inače sam zaposlenik u jednoj tvornici na dosta stresnom poslu , kao 26 godišnji inženjer na održavanju, te sam uspio u dva navrata iskoristiti ukupno 15 dana god. odmora kroz cijelu godinu. Naravno da ko i prosječan čovjek imam i još kojekakvih drugih problema u privatnom životu.
Ponekad bi mi se zamantalo kad nebih redovito jeo posebno bih osjetio potrebu za slatkim.
Na dan kad sam u zadimljenoj prostoriji pao u nesvjest(prvi put uopće) nisam redovito jeo i to što sam jeo bila je dosta žestoka hrana, bilo je oko 1 i 30 iza ponoć, popio sao dva žestoka pića u intervalu od 2 sata.
Pretrage su mi ukazale na povišen bilirubin(nasljedno i poznato od prije), te povišen ALT.
Ultrazvučne pretrage su bile u redu.
Nalaz prvog EEGa je bio sljedeći:
Alfa ritam 8-9 Hz.
Desinhronizacija dobro izražena.
Jasne asimetrije kao ni paroksizama se ne uočava.
U tijeku IFS I HV analogan nalaz.

Drugi nalaz EEGa nakon deprivacije glasio je:
Provedeno u budnom stanju i dijelom u snu.
Alfa ritam 8-10Hz uz amplitudu 20-40uV. Na jednom mjestu tijekom sna dolazi do dolazi do bilateralne hipersinhronije sporih i nepravilnih valova, trajanje do 1 sec.
U tijeku IFS nema drugih promjena.
Zaključak: EEG nakon depr. spav. je suspektno paroksizmalno promjenjen u formi sporih valova. Kontrola deprivacije za 3 mj.
Nakon čitanja nalaza, naloženo mi je da načinim i CT.
Molim Vas za Vaš komentar odnosno eventualnu dijegnozu jer se sada više takoreći niti ne prepoznajem!
Unaprijed hvala puno!

mr. sc. dr. Davor Sporiš

29.01.2006. 16:35

Jakša,
opis Vašeg gubitka svijesti mogao bi odgovarati epi grand mal napadu, ali za sigurniju potvrdu potreban je ipak razgovor sa epileptologom (neurologom). Grand mal atake pračene su iznenadnim gubitkom svijesti, ponekad pračene aurom (predosječajem), uz kloničko-toničke grčeve, pjenu na ustima, ugriz za jezik ili umokravanje, te postiktalnu smetenost. Jedan napad svakako nije dovoljan za postavljenje dijagnoze epilepsije kao niti za ordiniranje antiepileptičke terapije. EEG je specifična pretraga koja u Vašem slučaju svakako treba ponovniti. Javljanje takvih izbijanja u EEG-u tijekom sna, a nakon deprivacije spavanja može govoriti u prilog "osjetljivijem mozgu", ali treba razlikovati od normalnih, fizioloških promjena tijekom sna kada u II, III i IV fazi non-REM spavanja dolazi do sinhronizacije sporijih valova. Slažem se da je potrebno ponoviti EEG snimak kako nativni uz produženu hiperventilaciju i fotostimulaciju, tako i nakon deprivacije spavanja. Najbitnija je svakako Vaša klinička slika ev. epi napada. Epi grand mal ataka može se ponekad javiti u stanjima, pojačanog stresa, izgladnjelosti uz konzumaciju alkohola, kao i psihofizičke iscrpljenosti, što ne treba značiti da će se i ponoviti, posebno ako obratimo pažnju na faktore provokacije napada. CT mozga je opravdano učiniti, a ja bih preporučio i MR mozga radi otklanjanja mogućnosti patosupstrata na mozgu.

Jakša

29.01.2006. 19:52

Poštovani dr. Davor Sporiš!

Iskreno hvala na Vašem mišljenju.
Nisam Vam spomenio podatak da sam prije pada u nesvjest osjetio toliko jaku bol u prdjelu srca što me je odmah podsjetilo na smrt školskog kolege, te sam se od tog jako prestrašio.
Možda još da napomenem da mi je neurolog kod kojeg sam "obavio pregled" i razgovor u trajanju od nekih 2-3 min. priopćio da imam epilepsiju te da pripazim da se nebih napio, boravio u disku, konzumirao kavu ili nikotin...te da počnem piti prije spavanja normabel 5mg.
Kako radim na poslu gdje su ponekad potrebne i noćne intervencije to bi mi itekako predstavljalo problem u našem divljem kapitalizmu (gubitak vozačke niti da ne spominjem). Ne znam dali ponoviti pretrage u kojem drugom bolničnom centru te dali da potražim stav drugog liječnika ili da počnem s propisanom terapijom? Ipak bez obzira što se ja dosta dobro osjećam trenutno, ipak sam svjestan da je zdravlje na prvom mjestu te da je bitno saznati pravu istinu jer ovako mi je ta misao o epilepsiji uvijek negdje u podsvjesti "odakle prijeti".
Još jednom unaprijed zahvaljujem!
Srdačan pozdrav!

mr. sc. dr. Davor Sporiš

30.01.2006. 23:37

1. za postavljanje dijagnoze epilepsije potrebna su barem dva jasna epileptička napdaja.
2. odluku o početku liječenja antiepileptičkom terapijom donosi Vaš nadležni liječnik. Stav je da se nakon prvog epi napada ne uvodi antiepileptik, ukoliko nismo sigurni u dijagnozu (EEG je nejasan i potrebna je kontrola u Vašem slučaju), a samim time i u etiologiju.
3. trebalo bi dodatno anamnestički i dijagnostički ispitati etiologiju nastanka poremećaja svijesti.
4. ukoliko je postavljena dijagnoza epilepsije ne preporuča se rad u noćnim smjenama , kao niti rad u drugim uvjetima gdje možemo ugrozizi svoj ili tuđi život, ne preporuča se konzumiranje alkohola, pušenje, a u određenim uvjetima zabranjena je vožnja motornog vozila.
5. u prvom pitanju niste naveli da Vam je propisana terapija, niti koja terapija.
6. ja se osobno nikada ne ljutim ukoliko osoba potraži "drugo mišljenje". Ponekad ga i ja volim čuti.

Pozdrav