Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza?!


Autor Poruka

dejan31

15.01.2009. 10:05

Postovani,
Moja suoruga je imala dva epilepticna napadaja, po simptomima, od kojih je jedan bio u ordinaciji neuropsihijatra. Nakon primanja na bolnicko lijecenje, uradjene su pretrage krvi, urina, hormona, UZ abdomena i stitnjace, a prije toga CT i EEG. Sve pretrage su uredne! Lijecnik ceka nalaz "magneta" da u potpunosti iskljuci epilepsiju, a internist ce je otpustiti iz bolnice zato sto su svi nalazi uredni, tj. zato sto ne znaju uopce sto joj je. Mi cemo svakako "kopati" dalje dok ne uvtrdimo sto je. Zamolio bih za savjet za evenetualne dodatne pretrage koje mozemo uraditi kao i sto bi jos moglo biti osim epliepsije.
Unaprijed hvala

Jelena Bošnjak, dr. med.

22.01.2009. 08:55

Poštovani, da bi se dijagnosticirala epilepsija nalazi CT, MRI ne moraju biti patološki jer ona može biti i bez jasnog uzroka. Ako je neurolog bio nazočan događaju i procijenio da se radi o epileptičkom napadaju i ako se oni ponavljaju treba započeti s antiepilpetičkom terapijom. Ostale pretrage koje se radi u svrhu su otkrivanja eventualnog uzroka epilepsije ukoliko je ona simptomatska tj. ukoliko se uzrok može naći.

jolla

28.01.2009. 02:05

Imam 26g. i molila bi vas za drugo mišljenje.
Prije 2 god. započela sam terapiju Lamictalom 50 mg ujutro i navečer. Zadnjih 8 godina po nekoliko mjeseci godišnje osjećam opću slabost i osjećaj umora i malaksalosti. Prije šest godina uslijed takvog stanja izgubila sam kratkotrajno svijest i pala,te zadobila udarac u glavu zbog čega sam upućena na EEG pregled. Napominjem da nije bilo grčeva udova, niti drugih klasičnih znakova epilepsije. Nalaz je bio: lako iregularni Alpha ritam u frekvenciji 9-10 Hz dobro se blokira na otvaranje očiju. Anteriorno i postranično superponirana sporija Theta aktivnost u frekvenciji 5-7 Hz. Na HV i IFS analogan nalaz. Dizritmične promjene anteriorno i postranično obostrano. Nakon toga stanje je ostalo nepromjenjeno s tim da nije bilo padova ni gubljenja svijesti. 2006 godine (lipanj) sam upućena na EEG nakon deprivacije spavanja a nalaz je: osnovna cerebralna aktivnost je Alfa ritma oko 9 Hz uz amplitude 3-5o uV. Jasne asimetrije se ne uočava. Tijekom mirnog disanja i budnog stanja javlja se na nekoliko mjesta paroksizmi u formi sporih i nepravilnih valova, trajanja do 1 sec. U tijeku IFS nema drugih promjena. Zaključak: je paraksizmalno blaže promijenjen u formi sporih i nepravilnih valova bez jasne lateralizacije. Nakon tog nalaza moj neurolog je zaključio da je riječ o epilepsiji i počela sam korisiti gore spomenutu terapiju Lamictalom. Naglašavam da u obitelji nitko nema ne boluje od epilepsije, a ja osim povremenih osjećaja malaksalosti (naročito ljeti) nisam gubila svijest osim u slučaju od prije 6 godina. Osjećaj slabosti pogotovo ljeti zasigurno pospješuje i moj nizak krvni tlak te nisko željezo.
Šest mjeseci nakon početka uzimanja terapije (prosinac 2006 g.) novi nalaz EEG-a je sljedeći: snimanje provedeno manjim dijelom u budnom stanju i kolebanju između pospanosti i površnog spavanja a većim dijelom u III i IV. fazi spavanja gdje uočavamo Delta valove preko 80 %. Osnovna cerebralna aktivnost je Alpha ritma 9-10 Hz uz amplitude 20-60 uV. Jasne asimetrije se ne uočava. U tijeku mirnog disanja i budnog stanja na jednom ili dva mjesta u fazi pospanosti dolazi do paroksizmalnog pražnjenja u formi sporih a dijelom i zašiljenih valova, trajanja manje od jedne sekunde. Zaključak: nalaz je paroksizmalno promjenjen u formi sporih a dijelom i zašiljenih valova, promjene su umjerenog stupnja.
Molim vas za drugo mišljenje, uslijed svega navedenog zanima me dali uistinu bolujem od epilepsije sudeći samo na osnovi EEG nalaza, s obzirom da planiram trudnoću tokom koje bi htjela izbjeći uzimanje terapije.
Unaprijed zahvaljujem.

Jelena Bošnjak, dr. med.

08.03.2009. 16:10

Poštovana, smatram da trebate ponoviti EEG te se javiti epileptologu na pregled. Ukoliko nalaz EEG-a uredan i vi nemate od 2006.g. gubitaka svijesti može se razmišljati o ukidanju terapije, no isključivo prema odluci epileptologa.