Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


eeg


Autor Poruka

igor

04.01.2006. 16:17

Možete mi molim vas objasniti nalaz eeg-a

srednjevoltažna celebralna aktivnost je u miješanoj alfa frekvenciji.Djelomično se blokira .Sporijih i zašiljenih valova 5-7 hz 100 mikrovolti,interponira se difuzno uz povremenu tendenciju grupiranja preko obje hemisfere, te elemente abortivnog šiljak val kompleksa.
Na HV analogne promjene.
Nalaz je difuzno parksizmalno dizritmički promijenjen uz elemente abortivnog šiljak val kompleksa.

Napravio sam i ct mozga i nalaz je u redu.

Imam 25 godina

mr. sc. dr. Davor Sporiš

18.01.2006. 20:46

Igore,
kao prvo niste naveli zašto ste uopće upućeni učiniti EEG, što mislim da je važan podatak. Iz Vašeg pitanja zaključio bi da niste liječeni zbog epilepsije. Vaš nalaz ukazuje na postojanje epileptiformnih elemenata u elektroencefalogramu (abortivni šiljak-val kompleks). Nije opisano, ali važno je da li je frekvencija 3 Hz, manje ili više, te koliko je vremensko trajanje tih zbivanja u sekundama. No svakako u odsutnosti kliničke simptomatologije (epileptički napadaji) ne treba te previše zabrinjavati. Takav nalaz se može i nasljeđivati u obitelji iako ne mora nužno biti povezan sa kliničkom slikom. Ponekad osobe se elementima šiljak-val kompleksa i paroksizmalnim promjenama u EEG-u znaju imati češće glavobolje, koje mi znamo nazivati "dizritmičkim glavoboljama", a terapijski se u težim slučajevima mogu dobro liječiti niskim dozama antiepileptika. U svakom slučaju možete ponoviti EEG kroz nekoliko mjeseci, a ukoliko postoji i klinička slika o kojoj sam govorio svakako se treba savjetovati sa neurologom. Uredan CT mozga isključuje veći patomorfološki supstrat mozga.
Pozdrav.