Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epilepsija?


Autor Poruka

vesna

31.12.2005. 15:33

Imam kcerku od 18 godina. Zadnje dvije godine ima ucestalo tupe glavobolje, ponekad vrtoglavice i nekoliko puta je pala u nesvijest. Najcesce u zagusljivim, toplim prostorima, kao i u autobusu.
Prvi put se pojavilo kad je stavljala pircing na nosic.
Sada izbjegava tramvaje, autobuse i uvukao se strah " da ce joj biti lose" Dva puta sam bila prisutna i vidjela sam ukocenje, a sake kao da su bile u grcu, predzadnji put cak je malo oci izvrnula.Zadnji put je bio napat prije dva dana i trajao 1-2 minute. Osjetila je da " dolazi" i imala ogroman strah.
Medjutim, ja do sada nisam doktorima spomenula da sam vidjela kocenje, spominjala sam samo " nesvijest"
Nalaz psihologa je : ispitanica ima smetnje koje po svojoj simptomatologiji spadaju u psihoneurotski krug a i sama je njena emocionalna struktura u istim okvirima"- te je tako stavljena pod kontrolu psihijatra.
Nalaz EEG-a- u granicama normale.
Nalaz psiho testa: na projektivnom testu licnosti evidentno pokazuje smanjeno koristenje svojih kognitivnih sposobnosti te veliku misaonu rigidnost, sto nikako neide uz njenu dob, te slabiju opcu mentalnu efikasnost.

Molim Vas posavjetujte me sto da radim?
Po vasem misljenju je li to epilepsija?

Dr. Hrvoje Hećimović

02.01.2006. 10:59

Cijenjena,
po opisu samog napada i da se on može "predosjetiti" i dalje nije jasno da li se radi o epilepsiji ili drugim poremećajima svijesti. U svakom slučaju predlažem ponoviti svu dijagnostičku obradu, uključujući EEG uz razne metode provokacije, te napraviti i neuroradiološko snimanje mozga (CT, MRI).
Dosadašnji nalazi ipak govore u prilog napadima koji nisu epileptičke prirode. Ako je zaista tako onda ne treba uvoditi antiepileptike, ali bi se trebali konzultirati s kliničkim psihologom radi daljnje neuropsihološke terapije.