Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Eftil i posledice dugotrajnog uzimanja leka


Autor Poruka

Aleksandra

08.04.2006. 00:10

Moje dete ima 7 godina. Pre 10-tak dana pri visokoj temperaturi desilo se sledece: gubitak svesti, povracanje, stegnuta vilica i trzaji glavom i rukom i plavilo u predelu usta. Napad je trajao par minuta. Osvestili smo je vodom. Nakon toga je bila konfuzna i buncala je oko 1 h posle toga.
Doktor je konstatovao: Dg Sups Epi. Uradjene su i KKS, CRP, SE, glikemija I EEG.
Nalaz EEG je sa siljcima, odmah nam je savetovano da pocne sa uzimanjem leka Eftil i prema savetu taj lek bi trebalo da uzima sledece tri godine. Kolicina leka je 1/2 ujutru i 1/2 uvece. Doktor nam je napomenuo da uzimanje leka moze imati polsedice na jetru, Krvnu sliku, mogucnost opadanja kose. Napominjem da je to prvi napad ali i da je jednom u 3-coj godini zivota pri visokoj temperatuti usled stomacnog gripa dete imalo trzaje glave i ruke (ne vise od dva, ali bez gubitka svesti niti ostalih simptoma). Tada nije uradjen EEG.
Kao roditelj nalazimo u panici da li da zapocnemo sa uzimanjem leka i kakve posledice mozemo ocekivati ukoliko se odlucimo za terapiju. Kakve posledice na psihofizicko zdravlje ostavlja lek tokom uzimanja a kakve nakon prestanka uzimanja?

mr. sc. dr. Davor Sporiš

17.04.2006. 15:41

Eftil (Na valproat, Apilepsin) pripada grupi antiepileptika, kojima se liječe specifični gubici svijesti, tj. epilepsije. Ukoliko je na osnovu elektroencefalografskog nalaza i kliničke slike postavljena dijagnoza epilepsije od strane neuropedijatra ili se sumnja na epilepsiju prvi izbor liječenja je medikamentozna terapija. Lijek koji bi Vaše dijete trebalo uzimati, kao i svi drugi lijekovi ima određene manje ili više specifične nuspojave. Vaš liječnik je dobro naveo nuspojave na koje treba svakako obratiti pažnju, ali one su dešavaju vrlo rijetko. Većina bolesnika odlično podnosi lijek i uglavnom nema većih smetnji. Ako bi se iste manifestirale potrebno je zamjeniti antiepileptik. Mislim da možete imati povjerenja u vašeg liječnika i nastaviti uzimati lijek kako Vam je preporučio. Epilepsija je kronična bolest i veća šteta bi bila ne uzimati lijek i dovesti dijete u opasnost od novih napadaja i "razbuktavanja" bolesti.