Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi


Autor Poruka

aleksandra

29.03.2006. 18:42

Postovani doktore,
imam 34 god. i do sada sam imal aoko 8 napada(poceli su u pubertetu).Upravo sam jutros na poslu imala napad i to posle 4 godine izostanka napada. Mislim da je bilo usred stresa i ndovoljno sna. Inace, nisam do sada bila na nikakvoj terapiji jer je EEG bio u redu .Danas je radjen ponovo EEG odmah posle napada i stoji sledece:U pasivnom EEG-u osnovna aktivnost dobro izrazena , srednje i nize voltirana , umereno iregularna dominacija 10,subdominacija 11-12cps.Vizuelna blokada dobra.Za vreme HV-a bez promena.Jednom,tokom snimanja u trajanju od 2 secunde, registruje se obostrano istovremeno izbijanje polifaznih siljaka i siljak talas kompleksa 3-4 cps.
Diagnosis:zakljucak:NALAZ KOJI UKAZUJE NA AKTUELNO PRISUTNU EPILEPT.AKTIVNOST ELEKTROKORTIKALNO ISPOLJENU U VIDU JEDNOG OBOSTRANO ISTOVREMENOG IZBIJANJA POLIFAZNIH SILJAKA I SILJAK TALAS KOMPLEKSA 3-4 CPS U TRAJANJU OD 2 SEKUNDE.
Zatim je specijalista napisao izvestaj koji glasi:Neuroloski bez faktora neuroloskog deficita.EEG ponovo zakazan za 14 dana.Potrebno uraditi KKS i hepatogram.Th:Bensedin 5 mg 2x1/2, Bedoxin 3x1.VERTE.
Neurolog mi je rekao da ce mi posle tog sledeceg EEG -a odrediti terapiju antiepileptika koju cu morati piti ceo zivot najverovatnije.
posto sam u velikoj panici, molim Vas za odgovorsta mislite o nalazu EEG-a postojecem, zasto se radi nov EEG za 14 dana, i da li cu zaista piti lekove ceo zivot i moze se uz pomoc njih totalno kontrolisati napad.
Veliko hvala unapred, i posto moj muz zivi u Zagrebu, a i ja imam boravak hrvatski, da li Vi radite negde i privatno da bih mogla da Vas posetim?

mr. sc. dr. Davor Sporiš

10.04.2006. 15:03

Navodite da ste imali do sada ukupno 9 epilepsijskih napadaja, a nemate ništa od terapije!? Niste naveli kakvi su napadi (generalizirani ili parcijalni). EEG je specifično epileptiformno promjenjen sa elementima šiljak-val i polišiljak-val kompleksom. Takav nalaz najvjerojatnije imate od rane mladosti, otkako ste se počeli kontrolirati od epilepsije. Stres je također jedan od faktora provokacije za nastanak napadaja. Savjetujem Vam da svakako obavite kontrolu kako je dogovoreno sa Vašim liječnikom. Mislim da je indicirano uvođenje antiepileptičke terapije, kod koje treba uzeti u obzir nalaz EEG-a i kliničku sliku epilepsijskih napadaja (grand mal, mioklonizmi, apsansi ili druga fenotipska slika). Pod adekvatno ordiniranim lijekom mislim da stanje može biti zadovoljavajuće, tj. da se može postići dobra kontrola bolesti. Privatno ne radim. Zahvaljujem.

aleksandra

11.04.2006. 16:51

Postovani doktore,
Uradila sam kontrolni EEG i nalaz je bio potpuno uredan.Inace, u prosloj poruci sam izostavila da Vam kazem da se kod mene radi o grand mal napadima.Takodje sam uradila i MR i taj nalaz je uredan. Potom mi je neurolog prepisao terapiju tergetolom 400 CR.Medjutim, meni je veoma lose od tog leka-dezorjentacija, dupli pokreti rukom i nogom, los vid, "teska"glava,depresija...i to ne prestaje. Da li mislite da je potrebno odrediti neku drugu terapiju?Hvala.