Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi-hormoni-trudnoća


Autor Poruka

Vera

09.06.2006. 00:01

Poštovani,
u pretpubertetu su mi dijagnosticirali epilepsiju (nikada nisam izgubila svijest) - bile su to motoričke smetnje (ispadanje predmeta, nekontrolirani pokreti) koje bi izazvao stres, titranje svjetla, umor a ponekad bez uzroka. Bila sam godinama na terapiji Apilepsinima uz prethodni pokušaj s Tegretolom od kojega sam imala vrlo neobične nus-pojave (osjećaj "izlaska" iz tijela, malaksalost i dr). Terapiju ne uzimam već 15 godina. Na kontrolama mi je rečeno da EEG nije najbolji ali da mi neće davati terapiju dok ne bude ataka. I danas mi smeta titranje svjetla, vrlo rijetko imam atake (iste kao u djetinjstvu).
Veći dio života imala sam i migrene - jednodnevne, ali vrlo intenzivne a učestalost do dva puta mjesečno. Krajem 20-tih godina života (sada sam 35) period dobivanja migrene bio je sve veći, tako da su danas vrlo rijetke.
Moja sestra je imala grand mal - jedan, nakon kojega je već 15 god. na terapiji.
Koliko utjecaja na stanje vezano za epi imaju hormoni? Nedavno mi je odstranjena cijela štitnjača i na terapiji sam Euthyrox-ima.
Nisam rodila i ne znam kakve su prognoze za eventualnu trudnoću?
Napominjem da nitko u obitelji (koliko je nama poznato) nije imao epi.
Hvala

mr. sc. dr. Davor Sporiš

13.06.2006. 00:03

Po opisu rekao bi da imate primarno generaliziranu epilepsiju s mioklonizmima, terapija je bila dobra, napada nemate, ali je EEG i dalje ostao specifično promijenjen i najvjerojatnije će ostati cijeli život što Vas ne mora zamarati. Takav EEG uzorak se može i nasljeđivati. Migrene su povezane sa epilepsijom. Tako je poznato da osobe koje boluju od migrene imaju daleko češće migrene nego ostala populacija, kao i obrnuto. Hormoni svakako imaju učinka na epilepsiju, pa tako postoji i pojam katamenijalne epilepsije (pročitajte tekst na početnoj stranici), ali jednako tako mogu biti od značenja i hormoni štitnjače u pogoršanju osnovne bolesti. S obzirom da nemate napadaja, a ne uzimate terapiju prognoza trudnoće je dobra, ukoliko mislite na nasljeđivanje Vašeg djeteta, ono ima naravno veću šansu nego djete čija majka ne boluje od epilepsije, ali epilepsija se ne nasljeđuje po "klasičnom tipu" već samo postoji povećana šansa, nazovimo to tako. Nema razloga zašto ne bi ostali trudni s obzirom na Vašu prethodnu bolest.

Vera

16.06.2006. 01:36

zahvaljujem na odgovoru