Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epi. part. sm. dx.


Autor Poruka

J

05.02.2007. 20:03

Poštovani
Imam sina od 20g. ,sa 14 g. mu je dijagnosticirana epilepsija,tocnije: epi.part.sm.Dx. Prvi napad je izgledao ovako:imao je bolove u trbuhu,povracao je ,utrnula mu je lijeva ruka i lijeva strana jezika.To se ponovilo dva puta u toku dana.Nakon pretraga u bolnici :nalaz EEG-a je bio:difuzno usporen EEG sa žarištem sporih theta i delta valova parijeto-temporo-okcipatalno lijevo,napravljen je i CT i MR mozga-nalaz uredan.
Terapija -počinje uzimati Tegretol 200mg-1 navečer.Nema nikakvih tegoba ni simptoma.Nakon tri godine javljaju se povremene glavobolje koje kratko traju,u početku rijetko ,kasnije sve češće.
Neurolog mu propisuje lamictal od 100mg 2x1
Nema promjene ,glavobolje postaju češće.Zbog toga je napravljeno niz pretraga,Ct mozga,REG,TCD,CDFI kž vrata-svi nalazi uredni (kod nalaza REG-a je pisalo-blaga hipotonija cerebralnih arterija) Počinje piti Katenu 300mg 3x1,Tegretol 1/2 navečer .Nema poboljšanja,sada mu ponekad trnu ruke i noge,također se lako umara.Napravljene pretrage kod interniste(uzv srca,ergometrija-nalazi uredni)Počinje piti uz Katenu Phemiton 200mg 1/2 navečer(Tegretol prestaje piti) Neurolog ga šalje kod psihijatra -nalaz uredan.Također je bio u ambulanti za bol,gdje mu je preporučeno da se vrati Tegretolu.U zadnje vrijeme ,unazad dva mjeseca javljaju se napadi : jake glavobolje-bljeskovi,nerazumjevanje pročitaog texta na predavanja ,osjećaj da se nalazi na drugome mjestu.
Za sve to vrijeme nalazi EEG-a su :niževoltažan graničan nespecifičan nalaz.Zadnja dijagnoza neurologa epi.sm.dx.+psychmot.susp.
Terapija Katena 300mg 2x1,Tegretol 400 mg 1/2 navečer ,Phemiton 1/2 navečer.Također je kod zadnjeg nalaza krvi imao povišenu vrijednost GGT-a=57 H

Moje pitanje je da li je normalno da se nakon tri godine mirovanja tako pogorša i da li je dobro stalno mjenjati terapiju ,koja ustvari ne pomaže.

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

22.02.2007. 06:50

Na žalost, epilepsija je kronična bolest i ponekad se vrlo nepravilno izmjenjuju periodi bez napadaja i periodi s učestalijim napadajima. U određenog broja bolesnika napadaji vremenom postaju učestaliji i teži, pa se ponekad čak i nakon višegodišnjeg perioda "mirovanja" odnosno bez napadaja, ponovo mogu javiti. Stalno mijenjati terapiju nije dobro, ali ukoliko ona ne pokazuje učinkovitost, nema drugog rješenja osim razumne korekcije terapije. U svakom slučaju, terapija koju Vaš sin uzima daje dovoljno prostora za značajne korekcije, a iz podataka koje ste naveli nije jasno zašto uzima tri lijeka u minimalnim dozama.