Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepsija


Autor Poruka

ana21

11.02.2007. 02:50

Lijep pozdrav!
Imam za Vas nekoliko pitanja i molila bih Vas ako možete da mi odgovorite!
S dečkom sam 2 mjeseca! On ima 21 god i ima epilepsiju, za to je saznao 1994.god. kada je imao 9 god! Zadnji napad je imao 1998.god! Trenutno pije tablete tegretol cr, pola tablete ujutro i pola navečer! Nalazi koje je radio u posljednjih nekoliko godina su uredu! Već je jednom prestao piti tablete ali terapija je bila kratka pa je nastavio.
Pošto sam mlada i nisam baš upućena u ovu bolest, želila bih znati neke stvari o bolesti koju ima moj dečko! Zanima me dali je ta bolest nasljedna, dali je to jako opasno (da li ona može utjecati na razvoj neke druge bolesti i sl.), jel to utječe na životni vijek čovjeka (ljudi koji boluju od epilepsije jel kraće žive); i da li se to može izliječiti (njegov doktor je rekao da je izlječivo ali da se duže liječi)? To su pitanja koja me najviše zanimaju?
Očekujem Vaš skori odgovor; i naravno nadam se da će te mi odgovoriti na moja postavljena pitanja!
Unaprijed Vam se mnogo zahvaljujem!
Lijep pozdrav!
Ana

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

22.02.2007. 06:50

Pojam nasljedne bolesti među ljudima koji nisu usko povezani s medicinom vrlo se različito shvaća. Kod epilepsije možemo reći da se nasljeđuje sklonost ka dobivanju ove bolesti, ali to nikako ne podrazumijeva ono što se u "narodu" smatra nasljednom bolešću. Pa ipak, u jednom izrazito malom postotku bolesnika postoji jasno naslijeđivanje i kod takve oblike možemo doista smatrati nasljednom bolešću. Poznate su bolesti i stanja koja se češće javljaju zajedno s epilepsijom, primjerice depresija, ali epilepsija sama po sebi ne utječe na životni vijek, poglavito ne ako je dobro kontrolirana. I na kraju, utješno je reći što se veliki dio bolesnika danas uspješno liječi od epilepsije, a većina ih bude i izliječena, poglavito ukoliko je na vrijeme započeta terapija i ukoliko je bolesnici redovito uzimaju.