Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epilepsia i trudnoća


Autor Poruka

kiykix

09.01.2008. 21:20

pijem tegretol cr već 3i pol godine. prije 3 godine su me počeli hvatati prvi napadi nakon što sam uzelaprve tablete napadi su odmah stali.ja nisam imala jake napade trajali su nekoliko sekundi i poslije toga sam bila kao da se ništa nije dogodilo. doktorica mi je dal 1 ujutro i pol navečer tablete. i tako stalno uzimam. na zadnjoj kontroli nakon eeg-a mi je rečeno da je žarište i dalje na desnoj strani mozga. i da moram i dalje piti tablete i tek za godinu dana moram na kontrolu. zanima me ja i suprug bi htjeli još jedno djete. sa sinom sam morala piti i folacin.zanima me kad bi ja trebala početi uzimati taj folacin i da se pripremim za drugu trudnoću. molim vas da mi date savjet što da učinim. zahvalna unaprijed.

Josip Glavić, dr. med.

11.01.2008. 16:35

Poštovana,

što se tiče planiranja trudnoće kod pacijentica koje boluju od epilepsije za početak je najvažnije da su bez epileptičkih napadaja kao što vi jeste. Po onome kako pišete trenutno uzimate 600 mg Tegretola koje bi trebali nastaviti uzimati kako je i preporučeno. Kod žena koje planiraju trudnoći a boluju od epilepsije potrebno je uzimati Folacin 1 tabletu od 5 mg barem mjesec dana prije početka trudnoće i u prva tri mjeseca trudnoće. Ukoliko ostanete trudni potrebno je napraviti EMIT za karbamazepin (koncentracija Tegretola u krvi), te nalaze alfafetoprotein, acetilkolinesterazu, CEA, ginekološki UZV sa posebnim osvrtom na nuhalni nabor i razvoj neuralne cijevi te napraviti obradu u citogenetskom laboratoriju, ali ove i even neke druge nalaze koje trebate napraviti odrediti će Vaš neurolog.