Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epilepsija


Autor Poruka

gazela

12.10.2008. 22:40

doktorice imam jedno pitanje. moj dečko ima 25 god i prije 5 godina je pao sa skele na radnom mjestu i zadobio je potres mozga,frakturu lubanje,negnječenje mozga,i parezu lijeve stane lica. pareza je izlječena u roku pola godine. nakon osam mjeseci počeo je dobivat napade tipa grand mal. doktori su mu postavili dijegnozu postraumatska epilepsija, generalizirana i sekundalizirana. 3 godine je pio tegretol od 200mg tri puta dnevno i normabel od 2 mg tri puta dnevno. kako je bio više od dvije godine bez napadaja epileptolog mu je odlučio smanjiti dozu tegteola na 100 mg tri puta dnevno. nakon redukcije tegretola,samo deset dana poslje pojavio se napad tipa GM. tada je doktor pokušavao s raznim antiepilepticima stabilizirat napadaje,ali bezuspješno. da pojasnim. znači nakon redukcije tegretola dečko ima po dva velika napadaja mjesečno i to već traje godinu dana. u međuvremenu je pio i rivotril i decrono,trileptal ali napadaji se i dalje ponavljaju. sada je na ovoj th-lamictal 50,0,50 i još uvijek pije tegretol CR 1,0,1. normabel je neurolog postepeno izbacio, polako uveo lamictal od najmanje doze od 25 mg,do sadašnje doze od 50 mg. ima napadaje tipa grand mal u trajanju od 2mj, dva puta mjesečno.
eeg je uvijek malo promjenjen, dizmetrično. MR je potpuno u redu. nema krvarenja,tumora,priraslica.....

i mene sada zanima....u obitelji mu nitko nije bolovao od epilepsije, epilepsiju je zadobio kao posljedicu traume glave, normalno je tri godine živio bez napadaja uz th tegretol od 200 mg tri puta dnevno i normabel od 2 mg tri puta dnevno. i otkako je neurolog smanjio dozu tegretola da se napadaji ne mogu stabilizirati, to mi nije jasno. zašto se napadaji pojavljuju kad nije rođen s epilepsijom i u obitelji mu nitko nije bolovao od epilepsije. kaže doktor da je sve to od th i da treba naći pravu th. hoće se to ikada stabilizati? teško mi je gledat napadaje.
a kažu da osobe s postraumatskom epilepsijom normalnom žive........kad će se to stabilizati?

Jelena Bošnjak, dr. med.

14.10.2008. 20:35

Poštovana, Vaš dečko ima postraumatsku epilepsiju što znači da ona nije nasljednja nego posljedica traume koja je prema onome kako ste vi opisali zahvatila i mozak. Epileptički napadaji se nakon traume ne moraju pojaviti, ali i mogu i to nakon čak 20 godina. Takva vrsta epilepsije je dakle nepredvidljiva, vjerojatno je Vaš dečko usljed promjene terapije dobio češće epi napadaje te sada neurolog pokušava naći pravu terapiju kako Vam je i rekao. Budite strpljivi i redovito odlazite na kontrolu neurologa jer on ima najbolji uvid u tijek bolesti i utjecaj terapije na njega.

gazela

15.10.2008. 10:20

Hvala Vam doktorice na brzom odgovoru. Imam još dva pitanja. Molim Vas jel mi možete reći što znači EPILEPSIJA OTVORENOG TIPA? to je neurolog napisao na kraju otpusnog pisma. koliko sam ja shvatila da to znači da epilepsija može biti u stanju mirovanje-znači bez napadaja i da može biti aktivna-s napadajima. Molim vas ispravite me ako sam u krivu.

i drugo pitanje...dečko ima spazme vratnih žila s rotacijom glave u lijevu stanu,tipa pseudotortikolis.kao da mu prostruji vrela linija uz vrat i žile prema mozgu-najjednostavnije opisano. brzo to prostruji za dvije-tri sekunde i osjeća oštru bol u vratnim žilama. i rekli smo neurologu da mu se to često događa i doktor je rekao da to nema veze s tim što on liječi,znači nema veze s epilepsijom. dok je jedan stari neurolog rekao da su to mali napadaji. na sljedećoj kontoli opet će mu dečko spomenuti te spazme vratnih žila, zato jer to nije normalno, pa će možda doktor obratit više pažnje na to.
Što vi mislite? možda bi bilo dobro napraviti collor dopler vratnih žila. sve radimo u dogovoru s neurologom i voljela bi da nas i za to sasluša. Što vi mislite koju pretragu bi bilo dobro napraviti da se otkrije zašto se to događa? i samo da opet napomenem. napravili smo MRI glave i nema nikakvih tumora,izraslina,krvarenja niti išla slično. ako ima nekakva promjena na vratu i krvnim žilama jel se to moglo vidjet kad su radiolozi radili MRI glave? jel su samo snimali glavu ili i vrat ? unaprijed zahvalna

gazela

15.10.2008. 10:45

jel mi možete molim vas reći doktorice što znači 'epilepsija otvorenog tipa'? to je napisao neurolog na kraju otpusnog pisma. koliko sam ja shvatila da to znači da epilepsija može biti u stanju mirovanja-znači bez da ima napadaje i može biti aktivna-s napadajima. ako sam u krivu ispravite me.

i još jedno pitanje. dečko ima spazme vratnih žila s rotacijom glave u lijevu stanu tipa pseudotortikolis. najjednostavnije opisano..vrela linija mu prostruji vratom u smjeru mozga pri čemu osjeća oštru bol par sekundi. to se zna dogoditi čak dva tri puta u danu. kako kada. rekao je neurologu za tu vrelu liniju i doktor je rekao da to nema veze s tim što on liječi. dok je jedan stariji neurolg rekao da je to mali napad. opet ćemo spomenut to doktoru,zato jer nije normalno da se to događa. možda bi bilo dobro napraviti collor dopler vratnih žila. jel mi možete neku pretragu preporučiti koja bi nam otkrila zbog čega se to događa. a mi ćemo se naravno posavjetovat s neurologom.

Jelena Bošnjak, dr. med.

16.10.2008. 15:35

Poštovana, termin "epilepsija otvorenog tipa" ne postoji tako da Vam sa sigurnošću ne mogu reći na što je točno liječnik mislio. Pitajte ga slijedeći puta na kontroli.
Što se tiče Vašeg drugog pitanja- prema onome kako ste opisali teško mi je reći o čemu se točno radi posebno jer je vezano uz bol "u vratnim žilama". Vjerojatno bol dolazi iz mišića, a za opisani spazam postoji više mogućnosti (tortikolis, a manje vjerojatno epileptički napadaj). Bilo bi dobro da Vaš dečko svom neurologu podrobnije opiše navedene simptome. Pitanje je i koliko opisani simptomi traju i u kojim situacijama se javljaju. Neke od pretraga koje bi eventualno trebalo učiniti ste već učinili. Doppler vratnih žila je korisno učiniti iako je vjerojatnost patološke promjene mala.