Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epilepsija i moja buducnost?


Autor Poruka

Marija7

22.05.2007. 12:50

Moj decko ima epilepsiju od 18. godine, sada ima 32. Koristi Lamictal,Eftil i Topamax, ujutru i navecer, ali ne znam tocne doze.Povremeno se pogubi na par sekundi, nesto bunca, i to prodje obicno za par sekundi. Mislim da veci nap adaj nije imao godinama. Zanima me da li postoji sansa za izljecenje, jer planiramo brak i porodicu, i kako epilepsija moze da se odrazi na njega u buducnosti, u smislu pogorsanja psihickog stanja? Hvala...

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

27.05.2007. 03:25

Poštovana!

Prema dostupnim podacima mogu samo reći da ko Vašeg dečka nije postignuta kontrola epileptičih napadaja unatoć uzimanju više vrsta lijevova ( lamotrigina, valproata, topiramata). Mogu pretpostaviti da je ipak došlo do poboljšanja stanja jer se parcijalne napadaji više ne generaliziraju ( prema Vašem opisu) . Teško je predvidjeti tijek bolesti Vašeg dećka u budućnosti. Nedostaju podaci o obiteljskoj anamnezi, dosadašnjem tijeku bolesti, rezultatima dijagnostičkih pretraga ( EEG, MR mozga). Smatra se da je 25-30 % epilepsija farmakorezistentno (tzv.tvrdokorne epilepsije) , odnosno u tih bolesnika se ne postiže i kontrola epilepitčnih napadaja.
Uzimanje antiepileptičnih lijekova može utjecati na kognitivne sposobnosti , taj utjecaj se razlikuje kod uzimanja pojedinih lijekova, ovisi i o dozi lijeka , također i o tome uzima li se jedan ili više ( i kojih) lijekova. Sami epileptični napadaji, (posebice generalizirani, duljeg trajanja ) mogu dovesti do oštećenja moždanih živčanih stanica stoga je važno staviti te napadaje pod kontrolu.

Svakako biste trebali prije stupanja u brak, zajedno s Vašim dečkom otići na razgovor kod njegovog neurologa-epileptologa . Na taj način dobili bi više informacija o njegovoj bolesti i saznati kako ista može utjecati na Vas osobno i Vaš zajednički život.

Možete se javiti i u Savjetovalište za epilepsije i trudnoću, Klinike za neurologiju KB"Sestre milosrdnice", Zagreb, zadnji petak u mjesecu ( tel 385-1-3787-279)