Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zabrinuti otac


Autor Poruka

matrx

17.04.2007. 11:15

Lijep pozdrav i pohvale za ovaj portal. Otac sam dijeteta (13 mjeseci) koji boluje od epilepsije. Napadi su mu se počeli javljati već nakon 3 tijedna starosti. Napomenuo bi da su prikom poroda supruge, pali otkucaji srca dijeteta na par minuta, nakon čega se stanje normaliziralo i porod je uslijedio nakon dva dana. Napadi se isključivo uvjek javljaju u snu. Prvih par mjeseca napadi su trajali do 10 sekundi, ostao je bez svjesti, izokrenuo okice, zgrčio ruke i pocrvenio. Javljeli su se nekoliko puta dnevno. Nakon prvog napada napravljen je EEG, koji nije bio loš i uveden je phenobarbiton. Pošto se stanje nije poboljšavalo uveden je dodatno apilepsin, koji se postepeno povećavao do doze od 2*10 kapi dnevno. Broj napada se smanjio, ali ne i nestao, pa je uslijedilo ukidanje ovih lijekova i uvođenje depakin chrono granula, u početku 200 mg, pa povećanje do 300 mg. S novim lijekom napadi su se prorijedili, a zatim i potpuno nestali na 3 mjeseca. Ponovna pojava napada poćinje s rastom zubića. Kako je koji zub izlazio imao je tjedno po 3-4 napada. Napadi su se promjenili, sad grči nogice i rukice i ima pogled u stranu na 1-2 sekunde, plač od dvije sekunde pa opet tako 20-tak puta. Na liječenju smo u Klaićevoj. Do sad mu je napravljen CT, MRI, 10-tak puta EEG i cijelonoćno snimanje EEG-a. Ustanovljeno mu je proširenje moždanih režanja, malo povećanje tekučine u mozgu, vodeni hidrom u frontalnom dijelu mozga i psihomotorni poremečaj. EEG je svaki put u granicama normale. Do sad se normalno razvija, proporcije tijela su normalne, prića nešto, sijedi, hoda uz pridržavanje za obje rukice, prepoznaje stvari i osobe. Općenito je veselo dijete.
Molim Vas za savjet koji bi slijedeći korak bilo najbolje poduzeti glede njegovog liječenja. Znam da je teško predvidjeti, ali ako možete dati neke prognoze o daljnjem tijeku njegove bolest.
Ispričavam se za dugačko pismo, ali htio sam Vam detaljno opisati njegovo stanje.
Zahvaljujem se na odgovoru!

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

19.04.2007. 07:20

Poštovani!
Napadaji kod vašeg djeteta su se javili već u novorodjenačkoj dobi poput novorodjenačkih konvulzija. Veći broj djece ima napadaje samo u novorodjenačkoj dobi, i to obično ranijoj novorodjenačkoj dobi, a kasnije više nikada, jer su uzroci često u niskim vrijednostima glukoze u krvi, poremećaju elektrolita ili nedostatku nekih vitamina itd.
Napominjete teži porod, odnosno pad otkucaja srca kod ploda u peipartalnom razdoblju što može značiti da je došlo do prolaznog nedostatka kisika, zbog poteškoća od strane majke, posteljice ili samog ploda. To često može dovesti i do različitog stupnja krvarenja u mozgu te na tim mjestima u mozgu kasnije može biti žarište za epileptične napadaje.
Prvi lijek izbora za novorodjenačku dob je svakako bio phenobarbiton, a kasnije su dodani i valproati, prvo u formi kapi, a kada je Vaše dijete naraslo u formi tabletica s produljenim trajanjem što je svakako bolje. Sada ima prema vašem opisu kratkotrajne toničke napadaje očito bez gubitka svijesti. Obradom su ustanovljene anatomske promjene na mozgu koje se mogu povezati dijelom i sa zbivanjima u perinatalnom razdoblju, ali i sa mogućnošću da se radilo o takvom nalazu na mozgu već za vrijeme trudnoće. Frontalni režanj koji je prema nalazu slabije razvijen često je odgovaran za tzv "noćne" epileptične napadaje. MR mozga treba svakako ponoviti u razmaku do godine dana radi procjene promjena u tom dijelu mozga. Mozak se kod Vašeg djeteta još uvijek intenzivno razvija i to ga razlikuje od mozga odrasle osobe. EEG nalazi su često uredni izmedju napadaja, tako da svakako treba imati učinjene EEG-e za vrijeme napadaja koji bi mogli pokazati ishodište samog napadaja. Budući da se liječite u klinici s većim dijagnostičkim mogućnostima, vjerojatno su isključene nasljedne metaboličke bolesti, a ako nisu, to se svakako preporuča u daljnjem praćenju.
Prognostički je dobro što se vaše dijete psihomotorički ipak razvija u širim granicama normale i to treba pratiti redovito kod psihologa najmanje jednom godišnje. Potrebno je ispitati i vid i sluh (vidni i slušni evocirani potenicjali). Vaš liječnik će se odlučiti za zamjenu lijekova onda kada bude smatrao da su iskorištene mogućnosti valproata u najvišim mogućim dozama, a da nije došlo do poboljšanja. Principi liječenja epilepsije su pokušati s uzimanjem jednog lijeka, ali u 30% djece to nije moguće, pa se uvodi drugi, a nakon toga možda i treći lijek, uz skidanje jednog od prva dva lijeka ako je to moguće, obično onog koji se uzima duilje vrijeme brz učinka. To treba raditi polako, pažljivim titriranjem doza koje se u dječjoj dobi računaju po kilogramu tjelesne težine. Treba imati na umu da dijete svaki mjesec i dobiva na težini, pa korigirati doze lijeka.
Kako liječenje djece s epilepsijom provode specijalisti pedijatri, odnosno neuropedijatri , dok liječenje odraslih osoba oboljelih od epilepsije provode specijalisti neurolozi, za odgovor na Vaše pitanje zatraženo je i mišljenje mr.sc.dr.med.Romane Gjergja Juraški iz Klinike za pedijatriju KB"Sestre milosrdnice" u Zagrebu .

dr.sc.dr.med.Snježana Miškov, neurolog