Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

tamara7

22.05.2007. 16:35

Imam 36 godina sa 11 g.dijagnosticirana mi je epilepsija te određena terapija difetoin tablete koje uzimam 1/2 ujutro i dvije tablete navečer.
Takvu terapiju uzimam i dan danas.Sve ove godine moram napomenuti da sam imala samo dva veća napada sa gubitkom svijesti i grčevima(grad mal)
Ta dva napada dogodila su mi se u dobi od 11do 12 godina i nisu više ponavljali.
Prvi napad se dogodio u popodnevnim satima nakon izlaganja suncu ,a drugi u jutarnjim satima kad sam imala gripu. Kao djevojčici događalo mi se da zastanem u pola rečenice te da zaboravim što sam htjela reći .Sada mi se to ne događa.
Mogu reci da sam sve ove godine uz ove lijekove koje sam uzimala redovito, imala uredan život i smatram se sretnicom jer nisam imala više od dva napada.
Sada mi se ponekad pojave vrtoglavice i malaksalost pri tom osjećam težinu u nogama i rukama ,a ponekad bi se javilo drhtanje ruku i klecanje koljena.
Ne događa mi se to prečesto ali kad se i dogodi strah me da to ne dovede do napadaja i zbog te činjenice uhvati me strah.
Nedavno sam imala priliku kod svog doktora opće prakse pročitati plivin dopis u kojem je stajalo da se difetoin tablete zbog određenih promjena u proizvodnji neće moći nabaviti na tržištu.
Moja liječnica me je uputila na EEG pregled i do kraja ovog tjedna trebam dobit i nalaz.
Zanima me ako mi se može dati odgovor na pitanje da li su difetoin tablete lijek koji pliva više neće proizvoditi ili se radi o samo trenutnoj nestašici lijeka?
Ja sam uz taj lijek stekla sigurnost i ne znam kako će ,ako to bude neophodno, promjena lijeka utjecati na moje zdravlje.
Molim Vas da mi odgovorite i na pitanje koji bi lijek bio najbolja zamjena za moju terapiju
tj.koji lijek po svom sastavu najbolje odgovara mojoj terapiji .

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

27.05.2007. 03:25

Poštovana!

Nažalost, stvarno je istina da je farmaceutska tvrtka "Pliva" prestala proizvoditi taj lijek i ne radi se o trenutačnoj nestašici.

Savjetujem Vam da se javite svom neurologu kod kojeg se inače kontrolirate radi epilepsije a koji će Vam preporučiti primjerenu zamjensku terapiju te dodatnu obradu ukoliko je niste ranije učinili ( MR mozga, lab.pretrage i dr.).

S poštovanjem

dr.sc.Snježana Miškov, dr.med

tamara7

28.05.2007. 18:50

Poštovana
Zahvaljujem na odgovoru . U međuvremenu stigao je i moj EEG nalaz koji Vam u cijelosti prepisujem i molim Vas za pojašnjnje istog.
Osnovna aktivnost amplituda do 20 mV dolazi u promjenjenoj alfa frekvenciji sa slabo izraženom reakcijom zaustavljanja.
Povremeno se i grupiraju kraći nizovi sporijih valova. Iznad desnih frontalnih regija javljaju se i zašiljeni sporiji valovi. Na FS i HV nema drugih promjena. Manje žarišne promjene desno sprijeda frontalno uz promjene dizritmičkog tipa.

MR mozga nije do sad urađen kao ni ostale pretrage.
Možete li mi na osnovi mog EEG nalaza sugerirati najbolju zamjenu za moju sadašnju terapiju(difetoin tablete) i na koji način bi je trebalo provesti.

Sa štovanjem

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

29.05.2007. 09:40

Poštovana!

EEG nalaz je pretraga koja može pokazati poremećaje funkcije moždanih živčanih stanica, pokazuje moždanu bioelektričnu aktivnost. Tom pretragom ne može se utvrditi poremećaj strukture mozga. Vaš nalaz ukazuje na žarišne promjene. Temeljem tog nalaza ne može utvrditi njjihov uzrok. Potrebito je da se javite u Ambulnatu za epilepsije a Vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite vas može uputiti u odgovarajuću ustanovu. U svakom slučaju trebate učiniti cjelkopkunu dijagnostičku obradu koja se u bolesnika s epilepsijom radi a koja uključuje neuroradiološku obradu , zatim lab.obradu, po potrebi i hormonsku obradu, vaskularnu obradu, EKG i dr.) .

S poštovanjem

tamara7

03.06.2007. 18:10

Zahvaljujem na odgovoru.
U posljednje vrijeme se nalazim pod stresom zbog posla kojeg obavljam, a taj stres dodatno je pojačan zbog spoznaje da ću morati mijenjati terapiju koja do sada pokazala djelotvorna.
Nikada ranije nisam toliko razmišljala o svojoj bolesti kao sada.
Ponavljam da sam od svoje 11 -36 godine imala samo 2 napada .Bojim se kako će novi lijek djelovat na mene i da li će mi se napadaji ponoviti.
Kod samog EEG snimanja također sam bila dosta napeta i nervozna zbog cjelokupne situacije.
Može li stres biti uzrok manjim žarišnim promjenama koje su se pokazale na EEG i što mi savjtujete.
Za mjesec dana mi je zakazan pregled kod neurologa.
Sa štovanjem

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

04.06.2007. 11:20

Poštovana!

Kod nas postoji veliki izbor antiepileptičnih lijekova i Vaš neurolog može izabrati lijek koji će Vam najbolje odgovarati . Kod Vas su su napadji bili rijetki tako da se može očekivati da će i zamijenski lijek biti djelotvoran .

Stres može biti jedan od prokovacijskih faktora za pojavu napadaja . Ne znam jeste li učinili svu potrebito obradu koja se radi u bolesnika s epilepsijom , u svakom slučaju bih Vam preporučila da se javite svom neurlogu kako bi mogli dobiti preporuke ,kako za primjenu antiepileptičnig lijeka tako i za dijagnostičku obradu.
S poštovanjem

dr.sc.dr.med.Snježana Miškov