Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepsija i neplodnost


Autor Poruka

Goga

03.10.2005. 10:33

Imam 23 god.Prije 5 god prvi put imala sam dva napada (inače nitko u obitelji mi ne boluje od epilepsije),neurolog mi je na osnovu nalaza EEG-a (dizritmički promjenjen EEG s tendencijom paroksizmalnog izbijanja s obzirom na reakciju na HV) prepisao tablete Topamax 50+0+50mg a dijagnoza je bila "Kriza svijesti",njh sam pila dvije godine i zadnji EEG mi je bio uredan,nakon toga sam ja sama bez znanja liječnika postupno prestala uzimati Topamax,napada nisam nikad više imala,međutim ja već dvije godine pokušavam zatrudnjeti,s ginekološke strane kod mene i supruga sve je uredu pa me zanima ima li ta neplodnost veze s tim mojim napadima i prestankom uzimanja Topamaxa
Unaprijed zahvaljujem

Dr. Hrvoje Hecimovic

11.10.2005. 22:53

Koliko sam shvatio iz Vaseg upita Vi ste do pred 2 godine uzimali Topamax u terapijskoj dozi, radi dijagnosticirane epilepsije. Kazete da ste imali dva napada koja bi odgovarala epileptickim, kao i paroksizmalna izbijanja u EEG (epileptiformne elemente) i da sada ne uzimate nikakvu terapiju.
Antiepileptici koje ste prestali uzimati pred dvije godine sigurno ne utjecu na Vasu mogucnost koncepcije. Iako je Topamax relativno novi lijek i za njega takva specificna ispitivanje ne postoje, do sada je u literaturi prikazano da kod muskih bolesnika od epilepsije lijek moze utjecati na razinu testosterona u krvi, kao i funkcioniranje testisa, dok kod zena takvih podatak nema. Takoder se smatra da su novi antiepileptici ovdje bolji od starih.
S druge strane, epilepsije su kompleksna bolest i preporucio bih Vam prije trudnoce posjetiti neurologa-epileptologa i napraviti potrebnu kratku obradu. Na taj nacin cete se zastiti i u trudnoci od eventualnog napada, i imati cete lijecnika koji ce vas pratiti kroz taj rizicni dio zivota za bolesnika s epilepsijom. Zelim Vam puno uspjeha!