Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sestra


Autor Poruka

jasmina

28.10.2005. 18:33

Postovani,
upravo sam na TV cula Vase ime, i sretna sam sto sam cula ime strucnjaka kojeg bi se moglo pitati za savjet.
Imam sestru koja je u 13 godini imala meningitis, operisala je "glavu" u Klinici u Ljubljani, poslije toga je ostala posljedica epilepsija.
Sada ima 37 godina,porodicu, kao i svaki prosjecan covjek, ima ili nema problema...Uglavnom zivi zdravo, seta , pije zdrave proizvode i sve sto uz to ide.
Od terapije koristi Tegretol, ali u posljednje vrijeme sve vise ima napade epilepsije, uglavnom tokom spavanja, kada je uhvati panika jer je sama, te krene, i izgubi svijest...Poslije toga je malaksala, umorna, ima malo iskrivljen govor(ne previse) i pregrizen jezik, te nakon par sati je bolje.
Pokusali smo se posavjetovati sa neurologom, ali nije rezultiralo uspjesno.
Da li postoji mogucnost da lijekovi vremenom gube mogucnost djelovanja, ili nesto slicno?
Sto biste Vi savjetovali : da li nove pretrage i nalaze, ili mozda mogucnost kontakta s Vama u Zagrebu?
Nadam se da cete imati vremena za odgovor obzirom da sam cula da imate predavanja i u Americi!
UZ PUNO USPJEHA U RADU I SRECE,
SRDACAN POZDRAV IZ BOSNE!

Dr. Hrvoje Hećimović

31.10.2005. 14:46

Cijenjena,
kao što ste opisali Vaša sestra ima simptomatsku epilepsiju, koja je nastala kao posljedica meningtisa. Ne navodite o kojoj vrsti meningitisa se radi (bakterijski, virusni i sl.), jer bi to prognostički moglo biti bitno. Svega u 30% slučajeva znademo jasan razlog epilepsiji, iako se neke simptomatske epilepsije, naročito ako su nastale kao posljedica preboljele upale mozga, teže kontroliraju.
Tegretol (karbamazepin) je jedan stariji, dobro provjeren lijek, ali koji može imati i određene nuspojave. Također je zablježeno kod nekih lijekova da tokom vremena gube svoj efekt i postaju smanjene učinkovitosti. Radi svega toga, a ukoliko su napadi bez jasnog razloga (npr. febrilno stanje i sl.) ponovo postali učestaliji predlažem da se Vaša sestra obrati svom neurologu i napravi kontrolnu obradu, uključujući najvjerojatnije i zamijenu antiepileptika.