Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepsija - katamenijalna


Autor Poruka

25.10.2006. 16:45

Poštovani,
molim Vas za bilo koju vrstu pomoći. Imam 35 godina. Kao maloj djevojčici (zbog udarca u glavu) dijegnosticirana mi je epilepsija, koja je uvijek bila popraćena gran mal napadima. Dugi niz godina pila sam majsolin i atake su se uspješno kontrolirale-barem jednom godišnje, negdje u proljeće. Tada mi je (sa18g) terapija zamijenjena depakinom, pa apliepsinom i na kraju diprozinom. Pod depakinom i apilepsinom sam imala atake, ali ne jako često. Uzimajući diprozin atake su se dosta prorijedile. Imala sam urednu trudnoću i rodila zdravu curicu. Prije određenog vremena diprozin se prestao proizvoditi i liječnik me stavio na apilepsin i ja sam u toku ove godine imala već 5 napada - svi grand mal. Važno je i napomenuti da se sve atake dešavaju u vrijeme menzesa, otprilike 4. dan ciklusa , dakle pred sam kraj. U jednom od vaših odgovora pročitala sam da se epilepsija danas liječi uz pomoć lijekova a i svjesna sam da je ovdje vrlo važan uredan način života-napominjem da sam vrlo disciplinirana, ne pijem, ne pušim, pazim da nemam neprospavanu noć, hranim se zdravo... Liječnik mi je prilikom zadnjeg EEG-a dao još jednu dozu apilepsina (300+300+300mg + 2mg normabela van ciklusa i 4mg normabela za vrijeme ciklusa).
Možete si zamisliti kako se osjećam nakon svakog napada koji se redovito događa na poslu - radim u uredu i okolina mi je normalna, ali sav stres i panika koja se događa zbog mog vikanja, grčenja, pjene, ozljeda koje mi se dogode jer neki puta ne stignem doći na sigurno mjesto ako se nađem na hodniku ...)
Ovo je zadnje očitanje nalaza, dan nakon zadnjeg napada - današnji EEG spec. fokalan lijevo frontalno; nalaz u 7. mj. isto nakon napada-blago ali specifično promijenjen EEG fokalno lijevo (odvodi T3, F7) i to u vidu diskr. šiljaka sa sporim valom - kako se sve dešavalo za vrijeme ciklusa, potvrđena je katamenijalna epilepsija.

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

24.01.2007. 23:10

Obzirom da i dalje imate učestale napadaje, savjetujem Vam pregled u Referentnom centru za epilepsije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, koji se djeluje pri KBC Zagreb (Rebro). Možete se naručiti telefonom (01 2388 358), na pregled donestite svu dosadašnju medicinsku dokumentaciju.