Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


smanjenje fenobarbitona pre trudnoce???


Autor Poruka

Mamica Maya

25.09.2006. 00:30

Htela bih vase misljenje o fenobarbitonu!Jaga pijem vec 15 god. imam sina od 2,5 god i sa njim sa celu trudnocu pila celu tabletu 100mg svako vece i hvala bogu dete je zdravo bez ikakvih problema!!Medjutim planiram trudnocu i sada posto sam malo vise upucena oko ovog leka,htela bih da ga smanjim u konsultaciji sa mojim neurologom predlozio mi je da smanjim za 1/4 leka pre 3 meseca,a sada ovog meseca sam smanjila jos za 1/4,i za mesec dana da ostanem samo da pijem 1/4 tablete.On mi je rekao da je to mala koncentracija leka i da nemoze da steti plodu!
Interesuje me vase misljenje???
Ja nebih smela da ga prekinem skroz jer sam pre 4 godine prekinula lek i posle 8 meseci imala veoma mali napad!
Posle toga vise nisam imala napade ali nebih da ga ostavljam!!!
Dali bih smela mozda da ga zamenim nekim slicnim lekom koji nije tako rizican za plod ili da se pridrzavam 1/4 fenobarbitona posto je doza mala ??????
UNAPRED HVALA NA ODGOVORU !!!!!!

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

24.01.2007. 23:10

Doza lijeka koju vi sad uzimate doista je mala, te je rizik za plod minimalan. Čak i da pijete lijek u puno većim dozama, eventualni epileptički napadaji u trudnoći predstavljali bi veći rizik za Vas i Vaše dijete nego uzimanje lijeka. Ukoliko ste već tri godine bez napadaja s takvom malom dozom fenobarbitona (i 100mg je mala doza), ne savjetujem Vam mijenjanje lijeka, budući ni druge potencijalne zamjene nisu potpuno sigurne.