Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepticni napadi?


Autor Poruka

Balada

11.02.2009. 09:40

Poštovani,

dijete (7. god) prije 9 mjeseci je imalo u nekoliko navrata (u razdoblju od 4 dana, samo tijekom noći, ukupno 3 napada) napade tijekom noći: trajali su 2-3 minute, cijelo tijelo se grčilo (drhtalo), ruke se dižu u položaj obrane, noge se miču lupajući koljena jedno o drugo, usnice se grče. Dijete pritom ima otvorene oči, djelomično komunicira ali ne utječe na te radnje. Nakon što napadi završe nastavi spavati. Prvi napad je bio bez nekih prethodnih poremećaja, druga dva, dva dana nakon prvog, nakon visoke temperature (preko 39), ali u vrijeme kada temperature nije bilo. Napadi se u tom razdoblju više nisu ponavljali. Tada je od pretraga rađen samo EEG i nalazi su bili uredni.

Napadi se nisu ponavljali do sada: noćas opet napad, 2-3 minute, otvorene oči, dijete svjesno da mu se nešto događa ali na to ne utječe, zove majku - neposredno prije napada, tijelo se grči (drhti, lagano, slabije izraženo nego prije nekoliko mjeseci), ruke se dižu u položaj obrane, noge klecaju (koljena udaraju jedno u drugo - slabije izraženo nego prije nekoliko mjeseci). Dijete nije pod temperaturom, blaga viroza u tijeku. Nakon napada nastavi spavati.

Da li se ovakvi napadi mogu svrstati pod epiletičke, i što nam od pretraga savjetujete da napravimo?

Jelena Bošnjak, dr. med.

08.03.2009. 16:10

Poštovani, smatram da su napadaji epileptičke naravi ( generalizirani, toničko klonički, provocirani virozom). Jedan standardni EEG nije dovoljan da bi se isklučille promjene u EEG-u. Savjetujem svakako pregled i dijagnostičku obradu po preporuci neuropedijatra.