Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim tumacenje EEG-a


Autor Poruka

jovancica

10.02.2009. 17:55

Postovani,
Prije 2 i pol godine imala sam tokom noci krizu svijesti u zadnjem mjesecu trudnoce. Sve je izgledalo kao epi. napad, jedino se nisam pomokrila. Trajalo manje od minute, lezala na desnom boku. Suprug me je vidio, kada sam se razbudila sve je bilo ok. Taj dan, osam sati poslije uradila sam EEG koji je bio uredan osuim sljedeceg: Putem HV aktivitrana diskretna, iritativna disfunkcija TC obostrano uz lijevu akcentuaciju. Doktor je predlozoi dalje pretrage. U bolnici su uradjene pretrage na eklampsiju, nista nije dokazano, sve je bilo u granicama normale. Dvije sedmice poslije toga sam se porodila, i nakon toga uradila i MRI mozga koji je bio uredan i MRI vrata gdje se vidi lucna napetost diska C5,C6, ali bez kompresije. U medjuvremenu nisam imala napade, s tim da sam rodila jos jednu bebu. Prosle sedmice sam ponovila EEG radi kontrole, bio je identican prvom. U ove dvije i pol godine, s obzirom na hronicnu nenaspavanost zbog 2 bebe i dojenja, osim vrtoglavica, slabosti (kojih nema ako sam naspavana) itd, nisam imala gubitaka svijesti niti ista slicno. Molim vas da me posavjetujete,zatim da mi protumacite nalaz EEG-a i date moguce uzroke napada.
Moram naglasiti da sam u tom periodu napada imala jedan vid pojacane anksioznosti i straha od poroda, slabo sam spavala i osjecala veliku napetost sa svim popratnim simptomima.
Veliko hvala

Jelena Bošnjak, dr. med.

06.03.2009. 19:50

Poštovana, EEG koji ste opisali ne pokazuje specifične promjene za epilepsiju. Niste napisali da li uzimate antiepileptičku terapiju. Savjetujem Vam da redovite odlazite na kontrolu neurologa i ponovite EEG nalaz te pokušate (koliko možete uz malu djecu) imati što uredniji ritam budnosti i spavanja.