Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trauma glave


Autor Poruka

25.02.2008. 21:15

Pozdrav!
Stradala sam u prometu pretprošle godine i jako udarila s glavom po betonu, imala glavobolje jake nakon toga, iregularan EEG sa zašiljenim aktivnostima i nekakvim subparoksizmalnim nizom, pila terapiju Rivotrila(0,0,1) i Lamictala 25 mg(1,0,1), EEG se popravio i sad sam samo na Lamictalu već 4 mjeseca. Napadaje nisam imala, a glavobolje su prestale. CT je uredan.
Zadnji EEG(zadnja 2 su ista):
Srednjevoltažna cerebralna aktivnost sastoji se od alfa valova frekvencije 10-11 Hz uz nešto difuzno interponiranih sporijih sktivnosti(ovo je gotovo uvijek isto). Reakcija blokiranja očiju dobro izražena(ovo je uvijek isto). Ali ovo se mijenja...Tokom snimanja veće količine zašiljenih aktivnosti registriraju se iznad okcipitalnih regija. Patoloških izbijanja nema(uvijek ovo). Asimetrije nisu uočene(i ovo je ok valjda). HV, FS-bez promjene. EEG nalaz je lakše iregularan, uz veće količine zašiljenih aktivnosti okcipitalno.-opisane promjene su nespecifične.
Radije pitam Vas nego svojeg doktora jer imam dojam da sam joj dosadna sa pitanjima.
Što znače ovi alfa valovi? I mislim da su mi ove sporije aktivnosti još od malena takve. Imala sam febrilne konvulzije pa sam morala isto na kontrole, ali to je od 13 god sve bilo u redu.
Što su okcipitalne regije i jel su jako opasni ti zašiljeni valovi?
Student sam, mlada sam i teško mi je samo tako prestat sa načinom života kakav je bio prije te nesreće..a to uključuje tulume i alkohol. Nisam pila alkohol pola godine jer me doktor stvarno zabrinuo, s pravom naravno. Ali kako su prošle glavobolje i EEG se popravio opet sam počela pomalo piti sa društvom..i usprkos tome mi se porpavio EEG. Al očito svejedno nije baš super. Da li će to uvijek biti tako da ću morati paziti? Da li bi sve to prošlo da ništa ne pijem? Da prođe i da me skine sa tableta i popijem nešto bi li mi se vratilo?

Jelena Bošnjak, dr. med.

30.06.2008. 18:00

Poštovani, budući da niste imali gubitaka svijesti, pretpostavljam da je terapija antiepileptikom dana zbog glavobolja, a nalaz EEG-a prema ovom Vašem opisu nema specifičnih epileptogenih promjena. Ako uzimate ovaj lijek, ne bi smjeli konzumirati alkohol. Smatram da bi trebali ponoviti EEG i javiti se neurologu koji će ocijeniti da li Vam je uopće potrebna terapija.

11.01.2009. 16:50

Dobar dan,

još uvijek idem kod iste doktorice i još uvijek je ista terapija. Pola Lamictala od 25 mg ujutro i jedna navečer. Jedine tegobe koje osjetim je recimo glavobolja neko vrijeme ako sam duže pod stresom, ali to prođe. Glava me boli zadnjih mjesec dana,ali možda je to povezano sa sinusima..iako sam popila antibiotike ona je tu više manje svaki dan. Čeoni i sljepoočni dio me boli. I imam problema sa spavanjem to sigurno, moram reći to na idućoj kontroli.
Ali zanima me mišljenje o ovom zadnjem EEGu:
Nativno EEG snimanje provedeno je u budnosti i pospanosti, Srednjevoltažna cerebralna aktivnost sastoji se od alfa valova frekvencije 10-11 Hz, uz nešto difuzno interponiranih sporijih aktivnosti. Reakcija blokiranja očima dobro je izražena. Tijekom HV-a nešto veće količine zašiljenih aktivnosti registriraju se iznad desne hemisfere. Patoloških izbijanja nema. EEG nalaz je iregularan, uz nešto veće količine zašiljenih aktivnosti iznad desne hemisfere, u vrijeme HV-a.

Što znači to veće zašiljene aktivnosti iznad desne hemisfere?

I u zadnje vrijeme uopće ne pijem alkohol nit pušim i zdravije se hranim i bavim sportom..čisto radi sebe.
Al ta glavobolja je opet tu, al sad ne znam da li zbog sinusa ili ona stara od udarca. Bila sam kod otorinca i riješio me u 3 minute i nije mi pomogao, rekao je da se samo inhaliram što sam i probala 2 tjedna i bilo mi je sve gore na kraju mi je dokt dala lekoklar i popila sam kuru od 2 tjedna 500 mg dva puta dnevno i glava me svejedno još boli. A ništa više ne ide iz nosa i mogu relativno dobro disati..iako mi se zna malo začepit po noći.

I više ne znam šta da mislim i sa ovom terapijom i EEGom i glavoboljom..mislila sam ma ok je doktorica dok mi u devetom mjesecu nije ispadala kosa dosta( vjerojatno od angine gadne što sam imala) al sam nju pitala da nije možda od lamictala i onda je rekal da sigurno nije ali ako želim prepisat će mi umjesto njega Rivotril 0,5 mg ujutro jedan i 2 mg jednu navečer!!
Prije sam pila 0,5 jednu navečer i to me zabetoniralo, a kamoli ujutro jednu i 2 mg navečer! Za što bi to bilo??
Naravno da nisam to pila jer moram funkcionirati..raditi, učiti, socijalizirati se,..
Ja ništa ne kužim.

Hvala

Jelena Bošnjak, dr. med.

08.03.2009. 16:10

Poštovani, EEG koji ste naveli nije potpuno uredan, no ne pokazuje jasna patološka spontana izbijanja što je najbitnije. Budući da je Vaš osnovni problem glavobolja koja je unatoč terapije i dalje prisutna, savjetujem Vam da se javite neurologu radi eventualne korekcije terapije ili dodatne obrade.