Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Fenobarbiton


Autor Poruka

Una

14.06.2007. 23:55

Postovani,

Vec od svoje 13te godine zivim sa problemom epilepsije ali zahvaljujuci fenobarbitonu, bolest se drzi pod kontrolom.
Dakle pod terapijom sam nekih 15tak godina. Uzimam jednu tableticu pred spavanje.
Svesna sam da cu na ovaj lek biti osydjena do kraja zivota i samo molim Boga da se ne desi ono najgore tj da leka nema. Medjutim , kako to obicno biva ...ono cega se najvise plasis to ti se i desava, pa sam tako ja dozivela da pre par meseci ne mogu da nadjem svoj lek u apotekama. Obizla sam sve uzduz i popreko i da vam ne pricam koja je to kolicina stresa , ponizenja...Strah je tada naravno najvise prisutan jer ste svesni da zivot , onakav , kakvog ste ga vi znali...vrlo verovatno prestaje. Fenobarbiton nije lek sa kojim se covek moze igrati...uzimati pa prestati...pa opet uzeti...Poznato je da dejstvo tog leka nije isto, ako se jednom prekine njegova redovna primena.
Zaista je nehumano ponasati se tako nemarno prema pacijentima ( ovo se naravno odnosi na Ministarstvo zdravlja)...no ok...udavicu sa svojim zalopojkama...ipak, nadam se da razumete...
Najgore je kada je covek nemocan.
Elem ,lek sam ( hvala Bogu) pronasla na vreme...ali se sada bojim da ce se to ponoviti i pitam se sta uraditi u tom slucaju?
Sta uraditi u slucaju da se fenobarbiton ne nadje? Kakav je ishod? Da li postoji neki modus?
Citala sam pismo neke devojke koja je pod terapijom leka koji prestaje da se proizvodi, i potpuno saosecam sa njom ...volela bih da se ona javi i kaze kako se stvari odvijaju kod nje. Nadam se da je dobro.

Puno hvala!!

p.s. nisam rekla da ja nemam napade ali se ponekad bas ne osecam dobro....obicno to bude klada se vreme menja ...( fotosenzitivna epilepsija) kada se sunce promalja kroz oblake...kada sam neispavana etc...Zato ne bih rizikovala sa prekidom terapije

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

16.06.2007. 19:25

Poštovana!

Za sada se Phenobarbiton može nabaviti u RH , naravno uz liječnički recept. U svakon slučaju trebate biti oprezni da ne ostanete bez lijeka. Nagli prestanak uzimanja lijeka mogao bi dovesti do pojave epileptičih napadaja. U slučaju zamiene lijeka potrebito je istu učiniti postupno, znači prvo se uvodi se novi atiepileptični lijek, a ne smije se naglo prestati sa starim lijekom već se postupno smanjuje doza uz češče kontrole i EEG snimanja.
U današnje vrijeme postoje antiepileptiči lijekove i tzv. "nove geneneracije "koji mogu biti učinkoviti kao i "tzv. stari"antiepileptični lijekovi ( u koju skupinu je uključen i lijek koji uzimate) a uz manje nuspojava . Možete se savjetovati sa svojim neurologom o izboru lijeka koji Vam najbolje odgovara uzimajući u razmatranje oblik epileptičnih napadaja, kao i druge relevantne faktore ( nalaze uključujući EEG, neuradiološklu obradu, lab. nalaze i dr)
S poštovanjem

dr.sc.Snježana Miškov, dr.med.

Una

17.06.2007. 03:20

Hvala na brzom odgovoru!!

Rekli ste mi upravo ono sto sam negde i sama predpostavljala ali sam negde ipak htela da verujem da nije tako.
Dakle sa lekom se ne sme naglo prekidati.
Sve je to meni jasno samo je to nesto sto ne zavisi mnogo od mene. Ni sanjati niam mogla da ce se desiti nestasica leka ( nisam u Hrvatskoj). Kod nas su lekari prilicno striktni kod izdavanja recepta...dobijes jednu kutiju za mesec dana, toliko ti sleduje...i po novi recept mozes doci tek dan dva pre isteka te " doze"...Tako da nema mnogo "manevrisanja" kada je prelazak na drugu terapiju u pitanju.
Moju terapiju ne bih menjala ( za sada su sa tom terapijom tzv. krize svesti skroz iskontrolisane ...molim Boga da tako i ostane)....Znate kako je kada nesto nije u redu pa naidjete na nesto sto vam pomogne, drzite se toga i svaka promena bi vas uzasnula. U pitanju je strah....mislim potpuno racionalan.

Da li se u Hrvatskoj moze podici ovaj lek uz recept , i ako je taj lek prepisan u CG...ili da li se moze dobiti recept u Hrvatskoj ukoliko imate nalaze, pa tako podici i lek?

Ovo pitam predostroznosti radi, a iskreno se nadam da za tim nece biti potrebe i da je nestasica , zaista bila samo trenutna.

Puno vam hvala jos jedanput.

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

19.06.2007. 10:00

Poštovana!

Lijek mozete dobiti u RH ali morate imati recpet liječnika neurologa iz Hrvatske, Naime taj lijek se izdaje uz specijalni recpt uz knjigu evidencije .

S poštovanjem
.dr.sc.Snježana Miškov, dr.med.

Una

19.06.2007. 17:55

Naravno ,procedura mi je poznata, kako sam na terapiji 15-tak godina...to nije problem.Pitanje je da li je izvodljivo s`obzirom da nisam gradjanin Hrvatske.
Izgleda da se nismo razumele. Nema veze.
Hvala.