Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Antiepileptici


Autor Poruka

Nea

01.06.2007. 15:05

Poštovani,
mojoj rođakinji (59 god.) prije tri mjeseca dijagnosticirana je alkoholna epilepsija. Iako je EEG bio uredan, liječena je Phemitonom, 2x200 mg i Apaurinom, 3x5 mg, tijekom mjesec dana. Usljed terapije počela je gubiti sjećanje i tijekom tih mjesec dana potpuno ga je izgubila. Uz to više nije mogla kontrolirati fiziološke funkcije, a tijekom terapije imala je još dva grand mal napada. Nakon toga, drugi liječnik, budući da je prijašnji EEG bio uredan, ukinuo je Phemiton i ostavio samo Apaurin. U međuvremenu je ponovo napravljen EEG i bio je loš. Stanje moje rođakinje postupno se, bez Phemitona, poboljšavalo. Počela je prepoznavati ljude, iako se mnogih stvari i dalje nije sjećala. Fiziološke funkcije ponovo su se normalizirale. Djelovala je kao normalna osoba, ali sa demencijom. Epi napadi više se nisu javljali. Treći liječnik smatrao je da bi se u budućnosti epi napad mogao ponoviti, budući da je zadnji EEG bio loš, i uveo terapiju Topamaxom. Nakon par dana pojavio se grand mal napad, a nakon iduća dva dana još jedan. I dalje je liječe Topamaxom, a njoj je sve lošije. Molila bih savjet što dalje poduzeti. Je li moguće da je razlog gubitka sjećanja Phemiton i da se novi napadi ponavljaju usljed liječenja antiepilepticima? Možda bi se bolje osjaćala bez njih i možda se oni više ne bi ponavljali, budući da od prvog napada potpuno apstinira od alkohola.

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

03.06.2007. 21:05

Poštovana!

Dijagnoza alkoholne epilepsije postavlja se "per exclusionen"( znači prvo se mora utvrditi postoji li ili ne neki drugi uzrok pojave epilepsije). Niste naveli koja je dijagnostička obrada osim EEG-a učinjena u Vaše rođakinje. Ponekad se epi napadaji javljaju tijekom opijenosti i kod naglog prestanka uzimanja alkoholnih pića . U bolesnika alkoholičara može doći do propadanja intelktualnih funkcija sve do demencije ( ( alkoholna encehalopatatija, može se javiti i "Wernnicke encephalopathy "koja nastaje radi deficita vitamina B ). U bolesnika s alkoholnom simptomatskom epilepsijom vrlo često dolazi do smiriivanja epileptičnih napadaja tijekom apstinencije . Antiepileptični lijekovi mogu djelovati na kognitivne sbosobnosti bolesnika u različitom stupnju , međutim treba razmotriti i u kakvom je zdravstvenom stanju Vaša rođakinja ( imala li oštećenje jetre, gušterače i dr, odnosno ima li kakve komplikacije koje mogu biti povezane s alkoholnom bolesti). Izbor antiepiletičnog lijeka ovisi o vrsti napadaja, ali se mora razmmotriti i komorbiditet ( postojanje drugih pratećih bolesti pored epilepsije), možebitno uzimanje drugih lijekova koje mogu interferirati s uzimanjem antiepileptika. Poznavajući sve te parametre može se izabrati najoptimalnije liječenje za Vašu rođaku.

S poštovanjem

dr.sc. Snježana Miškov, dr.med.

Nea

10.06.2007. 23:00

Poštovana,
zahvaljujem na odgovoru. Točna dijagnoza moje rođakinje bila Epi grand mal symptomatica i Aethylismus. Napravljen je CT mozga i on ukazuje na umjerenu difuznu atrofiju mozga. EEG nalaz nakon pijenja Phemitona pokazao je sljedeće: Niže do srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost je u miješanoj alfa frekvenciji. Reakcija vizualnog blokiranja dobro je izražena. Preko desnih frontalnih regija se učestalo interponiraju viševoltažni spori valovi te zašiljeni valovi i šiljci s tendencijom grupiranja preko svih regija. Na IFS i HV bez posebne vulnerabilnosti. EEG je iritativno dizritmički promijenjen desno frontalno s generaliziranom paroksizmlanom tendencijom.
Trenutno moju rođakinju, nakon Topamaxa, tijekom kojeg je imala dva grand mal napada, liječe Lamictalom, no on ju je slomio do kraja. Više ne može kontrolirati fiziološke funkcije, a i riječi teško izgovara. Gleda u prazno i nikoga ne prepoznaje.
Budući da se radilo o simptomatskoj epilepsiji koja se javila usljed pijenja alkohola i kasnije usljed liječenja antiepilepticima, a nije je bilo u vrijeme apstiniranja od alkohola i neuzimanja antiepileptika, možda doista antiepileptici nisu potrebni. Možda bi bilo dobro primjenjivati terapiju samo Apaurinom kao i u ranijoj fazi, budući da je tada bila razgovorljiva, pokretljiva i dobro raspoložena. Jedino je bila dementna, ali je živjela.

Nea

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

13.06.2007. 10:55

Poštovana!

Vaša rodjeka ne smije nikako samoincijativno , naglo prekinuti uzimanje antiepileptičnog lijeka jer je to vrlo opasno, moguće je da naglo sustezanje od lijeka dovede do pojave napadaja. Samo u dogovoru s liječnikom terapija se može vrlo postupno smanjivati, odnosno zamijeniti s nekom drugom.
Nalaz EEG-a kojeg ste citirali je patološki i pokazuje žarišne promjene te bi bilo uputno da Vađa rodjaka napravi i MR mozga koji može prikzati promjene koje ponakad nisu zapažene CT snimanjem.
Niste opisali kakvo je opće stanje Vaše rodjake, alkoholna bolest je često praćena oštećenjem jetre, guštereče i drugih organa , sve te promjene mogu utjecati na metabolizam antiepileptičlh lijekova. Također je poznato da postoje genetske specifičnosti koje mogu ujtecati na metabolizam i djelovanje antiepileptičnih lijekova. Preporuča se pretraga :MDR genotipizacija ( Zavod za molekularnu dijagnostiku, KBC Zagreb, Šalata).
Najbolje da se Vaša rodjeka ponovo javi smom neurologu ili da se javi neurologu koji se bavi epilepsijama kaka bi dobila preporuke za adekvatno dalju obradu i terapiju.

S poštovanjem

dr.sc.Snježana Miškov, dr.med.

Nea

21.06.2007. 23:00

Zahvaljujem na Vašim savjetima. Učinit ćemo daljnje potrebne pretrage.

Nea