Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jos jedna sestra


Autor Poruka

ehlimana

30.11.2005. 11:16

Postovani!
Moja sestra ima 25 godina. U 2. godini je dozivjela pad, te glavom udarila od asfalt. Posljedica toga je epilepsija. Nakon toga je bila u bolnicama sirom ex-Jugoslavije od Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Beograda da bi u Banja Luci doktor uspostavio terapiju koja joj je odgovarala i uz koju nije imala napada. Tad dolazi rat i cijeli period rata nije imala napade, iako smo zivjeli skoro na prvim linijama.
Tokom rata je takodje uzimala terapiju.
Medjutim, moja sestra nikada, a ni danas, nije imala onaj da kazem "klasicni" napad epilepsije. Njeni napadi nikada nisu bili praceni grcenjem, pjenom, nesvjesticom i sl. Napad je trajao tek nekoliko sekundi a manifestovao se padom. Cak i kada ide ravnom povrsinom, kao da se "saplete", padne i cini mi se da ne prodje ni 5 sec. sve je vec zavrseno. Prilikom pada i poslije nikada nije gubila svijest i odmah je ustajala. Poslije toga nije umorna, depresivna, ima normalan govor. Ali od tih na oko padova bezazlenih padova posljedice su bile od modrica, rana cak i iscasenje ruke i noge.
Danas ide na redovne kontrole i snimanja, nalazi CT i EG su uredni. Terapija koju sada koristi , po uputstvu njene doktorice je sljedeca:
ujutro po jednu tabletu Tegrebosa, Lamiktala i Ansilana a uvece 2 tablete Tegrebosa i polovicu Lamiktala.
Padovi su danas mnogo rijedji. I kada padne ili se iznenadjeno trzne, to je uvijek izazvano nekim jacim iznenadnim zvukom npr. sirena automobila, zvono telefona, pad nekog predmeta... ili ukoliko je tisina te ako mama ili ja naglo progovorimo i sl. Ali i sasvim zdravog covjeka iznenadi takve stvari.
Jeli moguce da je to danas vise na psihickoj bazi? Ja imam osjecaj da ponekad nije sigurna u sebe, da sama sebi (neznam da li cu ovo dobro objasniti) "dozove" trzaj ili pad velikim razmisljanjem o tome.
Takodje bih istakla i to da nakon spavanja, dok se ne razbudi, ponekad kao da guta pljuvacku i kao da joj ima nesto u grlu pa se zakaslje.
Bila bih Vam veoma zahvalna na Vasem misljenju.

Puno uspjeha u buducem radu i srdacni pozdravi!

Sestra

Dr. Hrvoje Hećimović

08.12.2005. 02:09

Cijenjena,
vidim da ste zabrinuti za Vašu sestru i vrlo precizno ste mi opisali njene probleme. Međutim, samo na osnovu kliničke slike nije moguće sa sigurnošću reći da se radi o napadima epilepsije.

Moguće je da se radi o atoničkom tipu epilepsije, što je vrlo rijedak oblik, ali po opisu vrlo sličan simptomima Vaše sestre.
S druge strane moguće je da se radi o psihogenim padovima, koji nemaju podlogu u epilepsiji.

Standardni EEG na žalost tu ne može puno pomoći. Potrebno bi bilo snimiti EEG tokom dužeg vremenskog perioda i po mogućnosti s videom tokom samog napada da bi se sa sigurnošću moglo reći da se radi o epilepsiji. Također u prilog tome govori da joj je na terapiju antiepilepticima bolje. Ako je potrebno bilo bi dobro, uz konzultaciju s Vašim neurologom, da Vam sestru pregleda i psihijatar.