Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nekoliko pitanja


Autor Poruka

Mirela

09.11.2005. 20:53

Poštovani!
Imam prijatelja oboljelog od epi-GM u spavanju, ako sam dobro zapamtila. Liječi se. Profesionalni je vozač i ima napadaje u prosijeku jedanput mjesečno, star je 30 god. Njega zanima može li se on potpuno izlječiti? Hoće li se napadaji pojavljivati češće? Mogu li se napadi početi pojavljivati danju? Da li se može nastaviti baviti autoprijevozništvom?
Hvala!

Dr. Hrvoje Hećimović

10.11.2005. 08:10

Opisujete pojavu grand mal napada epilepsije isključivo u spavanju, što je moguća zasebna vrsta epilepsije. Iako se napadi gotovo isključivo jave tokom spavanja, uslijed određenih faktora, kao npr. iscrpljenost, nedovoljan san ili mijenjanje vremenskih zone kod onih koji putuju na duže relacije, moguće je da se javi i tokom dana.
Kako govorite da su napadi i dalje prisutni, bez obzira na njihovu frekvenciju, potrebno ih je bolje kontrolirati i vidjeti da li postoji jasan uzrok epilepsije.
Na žalost, po profesiji je gospodin autoprijevoznik i tu su naši zakoni dosta jasni, tj. da bolesnik koji ima aktivnu epilepsiju i tako česte napade ne smije upravljati motornim vozilima.

Mirela

20.11.2005. 21:24

Poštovani dr. Hećimović!
Iskreno zahvaljujem na odgovoru.
Mirela