Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kriza svijesti


Autor Poruka

malisa

24.03.2009. 14:55

Postovani,

Supruga se porodila prije 11mjeseci, i vrlo brzo nakon poroda je obolila od postporodjajnje psihoze.Od psihoze se lijecila na klinici i to jako uspjesno.Nakon izlazka iz bolnice, pala je u depresiju sa kojom se borila jako dugo, sve do prije nekih 20ak dana, od kada se pocela jako dobro osjecati, uz odredjene oscilacije. Trenutno pije terapijsku dozu Anafranila i Ladiomila (3x50mg obadva antidepresiva).

Naime prije 4 dana je isla kod zubara, zavrsila sa opravkom i nekih 20min nakon toga je vani dozivjela 'krizu svijesti' - trzanje tijela, ugrizla se za jezik, nije se umokrila...

Nikad do sada nije imala krizu svijesti, a juce je uradjen EEG

"Povremeni mio-okularni artefakti iznad prednjih odvoda.Osnovna aktivnost slabije izrazena, simetricna, umjereno iregularna, organizovana oko alpha spektra iznad oba posteriorna regiona mozga. Vizuelna blokada osnovnog ritma parcijalna, simetricna.
Kako u pasivnom dijelu, tako i tokom aktivnog dijela EEG registruje kratke grupe srednje i visevoltiranih, nespecificnih, neritmicnih, ostrih talasa i samo u jednom kahu degradirani, solitarni ostar-spor talas kompleks iznad oba temporo-parijetalna regiona mozga sa jasnom lijevom akcentuacijom.
Tipicni epileptiformni paroksizmi nisu registrovani."

Molim Vas, za neki Vas komentar ?

Napominjem da je supruzi bio malo problem 'kako otici do zubara' , znaci nije je strah zubara vec od samog cina izlazka i hodanja do zubara' s obzirom da se lijeci od depresije !

Preporuceno nam je da supruga uradi jos jedan EEG za par dana, kao i postdeprivacijski EEG

Hvala unaprijed za bilo kakav odgovor

Jelena Bošnjak, dr. med.

01.07.2009. 18:10

Poštovani, prema opisu radilo se o grand mal epileptičkom napadaju, prvi puta u životu. EEG je u navedenom opisu konfuzan, no zaključak je da nema epileptiformnih paroksizama, tj. da nije epileptogeno promijenjen. Savjetujem ponoviti EEG kako je preporučeno te učiniti MRI mozga.