Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas drugo mišljenje


Autor Poruka

minchy

02.12.2008. 23:15

Poštovani!
Pokušala sam jednom poslati poruku, ali vidim da nije prošlo.
Dakle... imam 23 godine, prvi epi-napad sam imala u 11. mjesecu 2006. godine. dosadašnje pretpostavke su da je do njega došlo zbog stresa na fakultetu i obaveza koje su došle s njim (upisala sam ga 2005. godine).
Prvotna terapija koju sam dobila u travnju 2007. je bila Tegretol, ali na njega nisam dobro reagirala. imala sam jake glavobolje, vrtoglavice, umor, pospanost... nakon što sam rekla doktorici kako se osjećam, složila se da terapija nije odgovarajuća.
neko vrijeme nisam pila ništa (mjesec dana), i nakon toga je uslijedio napad, došla sam u ruke druge doktorice koja mi je uvela Lamictal postepeno (25mg 1. tjedan... i tako postupno do 100mg uvečer). na njemu sam bila do prošlog petka 28.11.2008. tad sam otišla u Centar za epilepsiju i nakon EEG-a i pregleda doktorica je zaključila kako ni jedna terapija do sad nije bila dobra, te mi je propisala sljedeće: Lamictal 50mg ujutro i uvečer, prvi tjedan Trileptal 300mg ujutro, od drugog tjedna ujutro i uvečer. dakle kombinirana terapija.
uz ovo sve moram naglasiti kako imam policistične jajnike od kad znam za sebe, jako neredovite mjesečnice (bez kontracepcijskih tableta 2-3 puta godišnje ako imam sreće), prije 2,5 godine sam radila hormonske pretrage na kojima je ustanovljeno da su prolaktin, TSH, T4 i T3 povišeni.
dijagnoza koju je doktorica prošli tjedan napisala glasi ovako: Epilepsia partialis cum gen. sec. PCOS. Status post contusionem capitis et commotionem cerebri a.a. XVII
nalaz EEGa :Niže do srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost je u alfa frekvenciji 9-10Hz. Reakcija vizualnog blokiranja je slabije izražena. Tijekom cijelog snimanja interponiraju se sporiji valovi 6-7Hz, do 50 uV, desno parijetotemporookcipitalno. Paroksizama nema.
na FS analogne promjene.
Na HV vidljiva je tek naznačena tendencija grupiranja opisanih valova preko obije hemisfere.
Zaključak: Nalaz je lakše disritmički promijenjen desno perijetotemporookcipitalno s tek naznačenom paroksizmalnom tendencijom.
da nadodam, CT nalaz je uredan (rađen je prošle godine). koncentracija lijeka (lamotrigin) koja je rađena početkom ove godine je bila 11. dakle...daleko ispod polovice. ima li to kakve veze?
lijek redovno pijem, pila sam i taj Lamictal. vjerujem da sam samo jednom zaboravila popiti tabletu, ali nije prošlo ni 6 sati i popila sam ju naknadno.
uglavnom... upisana sam i za MR mozga iduće godine (doktorica je rekla da nema potrebe žuriti jer je CT uredan), i uz krvne pretrage trebala bih obaviti i neuropsihologijsko testiranje. kontrola mi je tek u ožujku iduće godine.
biste li bili ljubazni da mi pojasnite što je sve ovo napisano od strane doktora?
uglavnom... napadi su se i pod terapijom Lamictala ponavljali (ove godine 22.4. prvi, a za 3 tjedna drugi. zadnji napad je bio 12.11.2008. - zbog njega sam i išla u Centar za epilepsiju).
eto, puno Vam se zahvaljujem, ali puno toga vidim da mi nije objašnjeno, i od strane doktora nisam nalazila na veliku susretljivost i strpljivost pa bih Vam bila beskrajno zahvalna ukoliko biste bili voljni dati mi Vaše mišljenje o cijeloj situaciji.
unaprijed Vam se zahvaljujem!

Jelena Bošnjak, dr. med.

04.12.2008. 16:40

Poštovana, koliko sam razumjela iz Vašeg pitanja Vi imate parcijalnu epilepsiju sa sekundarnom generalizacijom (prema dijagnozama), vidim da je u dijagnozama spomenuta i trauma glave. Epileptički napadaji kod 70% bolesnika prestaju nakon uvođenja anitepileptičke terapije (jjedan lijek ili dio tri lijeka u kombinaciji). Oko 30% bolesnika i dalje ima epileptičke napadaje. Neurolozi koji Vas vode pokušavaju pronaći pravu kombinaciju antiepileptika za Vas, uzevši u obzir i Vaše druge tegobe (policistične jajnike). Ako je koncentracija lamotrigina u krvi niska to znači da je doza premala. EEG nalaz kojeg ste opisali nije opisan kao izričito epileptiformno promijenjen što je isto važno. Trebate svakako učiniti magnetsku rezonancu što prije. Budite strpljivi kod titriranja antiepileptičke terapije jer za to treba neko vrijeme da se vidi kako napadaji reagiraju na terapiju. Morate redovito ići na kontrole kod epileptologa, u slučaju ponovljenih napadaja i ranije od dobivenog termina. Ako to već niste učinili preporučujem Vam i pregled endokrinologa ukoliko su prolaktin, T3, T4 i TSH bili povišeni.

minchy

04.12.2008. 17:30

doktorice hvala Vam najljepša na mišljenju.
biste li mi mogli reći što znači da nalaz EEGa nije izričito epileptiformno promijenjen?
i...što je to neuropsihologijsko testiranje?

Jelena Bošnjak, dr. med.

05.12.2008. 12:55

Poštovani, prema opisu EEG-a ne može se reći da je uredan, ali isto tako nema opisanih specifičnih promjena vezanih uz epilepsiju. Neuropsihološko testiranje uključuje ispitivanje: općih intelektualnih funkcija, perceptivnih funkcija, verbalnih funkcija, pojmovnog mišljenja, pažnje, pamćenja itd.

minchy

07.12.2008. 05:45

doktorice hvala Vam na odgovoru.
možete li mi reći je li normalno da mi se nekih pola sata nakon uzimanja Trileptala vrti?
imam osjećaj lagane slabosti, vrti mi se, koncentracija mi nije najjača i to potraje do maksimalno sat vremena, a nakon toga kao da se ništa nije ni dogodilo...
navikne li se organizam nakon nekog vremena, ili to nužno ostaje tijekom cijelog vremena uzimanja terapje?

i ako biste mogli reći Vaše mišljenje koliko razmak bi bio najoptimalniji za uzimanje te terapije budući da pijem ujutro i uvečer Lamictal i Trileptal.
prvotno sam odredila u 22h navečer i u 7h ujutro. je li to dobar razmak, ili bi ga trebala mijenjati?
i još jedna dilema- smiju li se Lamical i Trileptal uzimati istovremeno, ili bi trebala pričekat? mislim...smijem li ih popiti u istu minutu?
nisam još pila dva lijeka istovremeno pa ne bi htjela pogriješiti.
hvala unaprijed!

Jelena Bošnjak, dr. med.

09.12.2008. 17:55

Poštovana, s obzirom na vrtoglavice možete uzimati Lamictal u 8 ujutro pa u 20 navečer, a Trileptal u 10 ujutro pa u 22 sata. Inače se tablete mogu uzimati zajedno, ali ako se daju dva puta dnevno onda to mora biti svakih 12 sati. Vrtoglavice su najčešća nuspojava uzimanja Trileptala (oko 5% slučajeva), a Lamictal također može uzrokovati vrtoglavice. S obzirom da je Trileptal uveden nedavno, vjerojatno će vrtoglavice prestati, ukoliko ne prestanu trebate se obratiti neurologu kod kojeg se kontrolirate.

minchy

10.12.2008. 01:35

hvala lijepo doktorice happy
puno mi koriste Vaši odgovori... nadam se da ću sve uspjet ovako izregulirat.
budući da sam svaki dan na predavanjima malo mi je nezgodno rascjepkati na 4 termina tablete pa ću ja pokušati nastaviti tako da uzimam Lamictal i Trileptal zajedno svakih 12 sati.
nadam se da će vrtoglavice proći s vremenom. iako, moram naglasiti, ne osjećam ih svaki dan jednako. ponekad sam samo malo usporena, ali mi se ne vrti. mislim da je to u globalu dobar znak.
jučer sam vadila krv i kontrolirala kolesterol, trigliceride i došlo je do promjena.
pred 3 mjeseca je ukupni kolesterol bio 6,1 sad je 5,3
trigliceridi su se povisili (sad su 2,19 a pred 3 mjeseca su bili 1,5)
HDL je isto blago povišen 1,94, a LDL je snižen u 3 mjeseca i sad iznosi 2,4 (prije 3,5)
zanima je može li ova terapija biti ikako odgovorna za povišenje triglicerida?

Jelena Bošnjak, dr. med.

12.12.2008. 10:05

Poštovana, Trileptal u vrlo rijetkim slučajevima dovodi do povećanja ukupnog kolesterola što kod Vas to nije slučaj. Kontrolirajte lipidogram svaka tri mjeseca.