Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


što je s njom


Autor Poruka

vz1

12.11.2008. 22:25

Molim za pomoć. Kći ima 17 g., prije 10 mjeseci prilikom stavljanja naušnice u relativno svježe bušeno uho pala je u nesvijest. Nalaz MR uredan i Ct, no EEg nije bio. Ona je bila nakon toga dobro.tek povremeno glavobolje. Prije nekoliko dana opet sam joj stavljala naušnicu na drugo uho (svježe bušeno uho) i opet je izgubila svijest,ali ovoga puta je i trzala nogama i rukama,tijelom, pogled prema gore - strašno.Trajalo je nekoliko sekundi. Sutradan EEg nalaz opet loš,ali ona je sad dobro. Nalaz pokazuje da reagira na duboko disanje i svjetlosna blješkanja. Zanima me što je to? Je li to epilepsija ili ne? Nadam se da nije jer mi je čudno da je ista stvar (naušnica) izazvala gubitak svijesti.Inače je dosta na računalu, smatram da ne spava dovoljno.Molim vas, što da radim i kako da joj pomognem. I je li to bio epi napad ili ne? Hvala

Jelena Bošnjak, dr. med.

18.11.2008. 16:15

Poštovana, prema onome što ste napisali, mislim da se radi o epilepsiji provociranoj " refleksogenim"
podražajem (bol). EEG govori u prilog tome (patološki EEG u dva navrata), uključujući i metode provokacije (hiperventilaciju i IFS).Tip napadaja je prema opisu bio grand mal. Vaša kćerka se mora javiti neurologu i početi uzimati antiepileptičku terapiju. Ako je MRI i CT uredu to ne isključuje epilepsiju, već govori za najvjerojatnije idiopatsku epilepsiju.

vz1

19.11.2008. 18:15

Poštovana,
sad sam vrlo uplašena. Zašto mislite da je to bio grand mal?
Napominjem da nije bilo pjene, niti se pomokrila, niti se ugrizla za jezik.Trajalo je 5-6 sekundi.Bili smo kod neurologa, nisu još sigurni (ili mi ne žele reći-ne znam), sad ju šalju prvo kod psihologa, a onda ćemo ponoviti EEG. Nalaz krvi je u redu.Neurolog mi je samo rekao da ju još ne bi stavio na lijekove nego ćemo pratiti. Moram reći da smo kod psihologa već bili prije nekoliko mjesci i nalaz je bio prilično loš- bila je vrlo depresivna.Sada je psihički puno bolje, i sama mi to kaže,izašla je iz crne faze u kojoj je bila 3 godine i rješili smo neke obiteljske probleme koji su nju jako mučili ( suprug je pio- više ne pije).
Može li ipak možda biti nešto s te psihološke strane, a ne epilepsija. Molim Vas ne zamjerite mi što se hvatam za slamku. Ne znači da sumnjam u vaše mišljenje...

vz

Jelena Bošnjak, dr. med.

20.11.2008. 09:25

Poštovana, prema Vašem opisu to je izgledalo kao epi napad, iako ne mogu prosuditi sigurno ako ne vidim...ono što me navelo na sumnju na epi napad je patološki EEG nalaz u dva navrata te bih trebala vidjeti kako su ti EEG nalazi opisani. Vjerojatno se neurolog koji vodi Vašu kćer nije još izjasnio o dijagnozi jer nije siguran da li je to bio epi napadaj, a i upoznat je s točnim opisom EEG-a. Preporučujem da se redovito kontrolirate i obavezno odete ranije na kontrolu ako se napadaj još ponovi.

vz1

21.11.2008. 13:25

Poštvana,

Zadnji EEg nalaz gotovo je identičan s prethodnim.

Srednjevoltažna cerbralna aktivnost dolazi frekvencijom 10-11 Hz.
Reakcija vizualnog blokiranja dlomično izražena.
Mjestimice se interponiraju sporiji i oštriji visokovoltažni valovi mješane frekvencije 4-6 hz do 75 uV obostrano, bolje vidljivo desno osobito parietotemporalno.
Na HV prednje promjene bolje vidljive mjestimice uz tendenciju ka grupiranju.
Na FS analogne promjene.

EEG nalaz lakše do umjereno dizritmički iritativno promjenjen s blažom desnom lateralizacijom i vulnerabilnošću na HV i FS.

Jelena Bošnjak, dr. med.

25.11.2008. 15:30

Poštovani, sada kad imam uvid u EEG nalaz vidim da nalaz ne pokazuje karakteristične fenomene koje bi se očekivalo kod epilepsije. Kod Vaše kćerke se u tom slučaju vjerojatno radi o konvulzivnoj sinkopi kao reakcija na bol (stavljanje naušnica). Nije potrebno uvoditi antiepileptičku terapiju, treba redovito ići na kontrolu neurologa i učiniti kontrolne EEG nalaze.

vz1

25.11.2008. 16:45

Poštovana,
sad mi je tako laknulo. Puno Vam se zahvaljujem.
Negdje u dubini duše osjećala sam da moja kći nema epilepsiju.Ne mogu to objasniti,ali tako je.

Svako dobro Vam želim i hvala.

vz