Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Savjet


Autor Poruka

omega

21.11.2008. 16:25

Poštovani,
Molim Vas za savjet! Imam dijete od 7,5 godina, kojem je nedavno dijagnosticirana parcijalna epilepsija+sek.generalizacija, a ja sam kao majka u strahu, te bi željelja još jedno mišljenje jer živimo u maloj sredini. Prije točno mjesec dana u 6 sati ujutro u snu dijete se počelo gušiti. Kad sam ga otkrila bio je zgrčen, hladan i lagano se tresao, a pogled prema gore u prazno. To je trajalo, teško je točno reći, ali par minuta. Pozvali smo hitnu, a on je u međuvremenu omohlavio, i dalje otvorenih očiju prema gore, i nije se odazivao na pozive. Hitna je stigla petnaestak minuta nakon poziva, a on nije bio došao sebi. Također smo primijetili da se nakon što je omohlavio pomokrio. K svijesti je došao tek u bolnici, žaleći se na bol u trbuhu, a nedugo nakon toga je i povratio. Eeg koji je napravljen dan nakon napada pokazao je izrazite promjene na mozgu( iz otpusnog pisma EEG kod dolaska: spore aktivnosti straga i postranično obostrano uz slabo izraženu reakciju zaustavljanja.) a CT glave je prema riječima lliječnice u redu. Magnetsku rezonancu nisu napravili jer se mora čekati red mjesecima (molim Vas preporuku gdje mogu napraviti magnetsku uz plaćanje). Liječnica je odmah počela s postupnim uvođenjem terapije Trileptal a 300mg prvo s manjim dozama, a konačno 1+0+1. Eeg napravljen nakon 10 dana je prema riječima liječnice možda za nijansu bolji, ali sve u svemu još uvijek loš ( iz otpusnog pisma: Ponovljeni Eeg: Žarišno promjenjen straga i postranično više lijevo i više na metode stimulacije.- Kontrola za dva tjedna 17.11.)
Nakon što smo napravili i taj Eeg liječnica je rekla da je isti kao prije, odnosno da još nema poboljšanja ( iz nalaza: Eeg: Žarišno promijenjen straga i postranično više lijevo, i više na metode stimulacije. Kontrola za 2-3 mjeseca.
U međuvremenu dijete noću ima jako puno trzaja u snu, pogotovo pred jutro, po čak 3-4 trzaja u minuti. U kući više nitko ne spava mirno nakon tog događaja koji je vjerujte mi izgledao strašno. Neznamo što raditi, što očekivati, a vidimo da u Eeg-u, unatoč terapiji nema poboljšanja. Željeli bi još jedno mišljenje, jer od dosta ljudi smo dobili savjet da dijete odvedemo u Zagreb na pregled, i da čujemo i drugo mišljenje. Zato Vas molimo Vaše mišljenje, a nadasve preporuku kome da se obratimo, i gdje možemo odvesti dijete na pregled.

Jelena Bošnjak, dr. med.

02.12.2008. 17:25

Poštovana, Vaše dijete je imalo prvi epileptički napadaj i promijenjen EEG, dobio je
odgovarajuću antikonvulzivnu terapiju (Trileptal), a CT-om su
isključene veće promjene na mozgu. Treba svakako napraviti MRI s dobrom
kvalitetom prikaza mozga, pa se preporuča učiniti to na što boljem aparatu, a najbolje na 3 T (Tesla), 2 T ili 1.5 T jačine aparata. EEG promjene mogu biti prisutne i nakon uvođenja antiepileptičke terapije, jer ona prvenstveno
djeluje na prevenciju novih napadaja.
Ako želite drugo mišljenje možete se javiti na neuropedijatru u Klinici za dječje bolesti, Klaićeva 16, u KBC Rebro te u KB Sestre milosrdnice ili privatno kod neuropedijatra.

omega

05.12.2008. 10:20

Molim Vas još Vaše mišljenje, aparat za magnetsku rezonancu u našoj bolnici ima svega 1,5 T( i moramo čekati red). Mislite li da je to dovoljno dobro ili nam savjetujete kad već moramo ići na MRI da je napravimo na boljem aparatu (3T).
Srdačan pozdrav!

Jelena Bošnjak, dr. med.

05.12.2008. 12:55

Poštovana, preporučujem Vam da (ukoliko ste u mogućnosti) učinite magnetsku rezonancu ranije i na jačem aparatu.

omega

16.12.2008. 19:00

Poštovana,
Evo prema Vašoj preporuci napravili smo MR mozga u poliklinici Neuron.
Nalaz i mišljenje:
MR mozga učinjen primjenom standardnih tehnika snimanja u triplanarnim presjecima pokazuje primjerenu organizaciju girusa i sulkusa, te uredan odnos sive i bijele tvari. Ne nalazi se znakova akutnih ishemijskih ili demijelizacijskih lezija, niti znakova intrakranijalnog krvarenja i žarišnog ekspanzivnog procesa. Ventrikularni sustav je centralno smješten i simetričan, primjerene širine. Područja kijazme, kavernoznih sinusa, pontocerebelarnih kutova i kraniocervikalnog prijelaza izgledaju morfološki uredna.
Manja cista pinealne žlijezde promjera 6 mm, bez kompresivnog učinka.
Na ciljanim presjecima područja hipokampalnih formacija u FLAIR tehnici nema znakova mezijalne temporalne skleroze.
Molim Vas Vaše pojašnjenje nalaza, i da li ova cista može imati veze s njegovim napadom.
Unaprijed hvala!

Jelena Bošnjak, dr. med.

03.01.2009. 18:05

Poštovana, nalaz MRI mozga je uredan, a cista koja je opisana je mala i ne radi kompresiju na okolne strukture tako da ne bi trebala imati veze s pojavom epileptičkih napadaja. Cistu pinealne žlijezde treba kontrolirati svakih godinu dana magnetskom rezonancom radi eventualnog rasta. Savjetujem da nastavite sa preporučenom antiepileptičkom terapijom i redovito idete na kontrolu epileptologa.