Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nekoliko pitanja


Autor Poruka

Zeljka78

07.04.2007. 01:00

Poštovani, može li doći do nekih malformacija fetusa ako njegov otac uzima antiepileptike(u trenutku začeća), a majka je zdrava i ne koristi nikakve medikamente. Negdje sam čitala da antiepileptici utječu na razinu plodnosti kod muškarca oboljelog od epilepsije, ali utjecaj na plod nije spomenut. Može li kroničan ili jaki stres uzrokovati epilepsiju(žarište u hipokampusu)?
Postoji li kod nas neka udruga koja pomaže epileptičarima da nađu posao(kao što postoji za neke druge bolesti)?
Kakvo je Vaše mišljenje o binauralnom programu(liječenje slušanjem određenih frekvencija) u pomoći tim bolesnicima?
Bila bih Vam zahvalna da mi odgovorite na ovih nekoliko pitanja. Unaprijed puno hvala,
Željka

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

11.04.2007. 14:45

Poštovana!
Na Vaše pitanje o utjecaju antiepiletičnih lijekova
Nema opasnosti za razvoj malformacija fetusa ukoliko otac uzima antiepileptične lijekove tijekom začeča . O sekusalnim disfunkcijama muškaraca koji boluju od epilepsije možete opširnije pročitati u poglavlju " Mušarci i epilepsija " .
Na Vaše pitanje o utjecaju kroničnog jakog stresa na razvoj epilepsije ( s žariištem u hipokampusu ) mogu odgovoriti da se radi o vrlo složenim zbivanjima tijekom djelovanja stresnog podražaja. Kronični stres prekomjerno aktivira os hipotalamus-hipofiza, sekrecija glukokortikoida je aktivirana manjim podražajima i može biti većih amplituda kada se uspoređuje sa akutnim stresom, što utječe i na sekreciju neurosteroida. Akutni ili kronični stres mogu utjecati na integritet hipokampusa, regije za koju se zna da modulira odgovore na stres i epi napadaje
Na pitanje o udruzi koja pomaže bolesnicima s epilepsijom u pronalaženju zaposlenja mogu odgovoriti da kod nas postoji Hrvatska udruga za epilepsiju ( OB "Sveti Duh, Zavod za neurologiju, tel. 01-3712114) , članove čine bolesnici s epilepsijom i njihove obitelji, a u radu sudjeluju i liječnici koji se bave epilepsijama. Međutim , prema mom saznanju, ta udruga ne pomaže u pronalaženju zaposlenja bolensicima s epilepsijom , što ne znači da se i ta aktivnost ne bi mogla inicirati ukoliko postoji zainteresinarnost i želja za aktivnim angažiranjem. Sve podatke možete dobiti na sastancima udruge .
Na Vaše pitanje o binauralnom programa u liječenju bolesnika s epilepsijom mogu samo odgovoriti da se radi o alternativnom postupku liječenja koji polazi od pretpostavke da slušanje ( stero) određenh zvukova ( npr, šum mora, šum tropske kiše i drugih zvukova određenih frekvencija ) dovodi do do duboke relaksacije organizma i može pomoći oporavku određenih poremećaja . Pretpostavke su i da se na taj način može utjecati na moždani ritam. Treba istaknuti da se ne preporuča primjena u bolesnika s epilepsijom, dapače epilepsija je razlog kada je taj postupak kontraindiciran.
Prim.dr.sc.Snježana Miškov