Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nekoliko pitanja u vezi epilepsije


Autor Poruka

Jakov

11.12.2005. 11:39

Lijep pozdrav i želio bih Vam postaviti nekoliko pitanja.
Imamo djevojčicu koja ima pet godina i prije dvije i pol godine dobila napad febrilnih konvulzija koje su dosta dugo trajale oko 40 minuta za koje vrijeme je naša djevojčica bila bez svijesti nakon čega je hospitalizirana te joj je propisana terapija femitona koja je trajala dvije godine za koje vrijeme se knvulzije nisu ponavljale.
Prije pola godine postupno joj je ukinuta terapija femitona a u nekoliko smo navrata radili snimanje EEG koji su rezultati bili u granicama normale.
Taman kad smo pomislili da je ta neugodna epizoda iza nas prije dva dana smo kod nje zapazili da dok sjedi ili stoji, crta, gleda TV ili sl. kratkotrajno dolazi do svojevrsnog gubljenja, zagleda se u prazno i to traje 3-4 sekunde za koje vrijeme nismo zamijetili da pada ili da joj stvari ispadaju iz ruke.
Naravno da smo bili prestravljeni vidjenim tim vise sto se isto ponavljalo 7-8 puta u protekla dva dana.
Zvali smo pedijatra koji nam je telefonom nakon opisanih simptoma rekao da se radi najvjerojatnije o parcijalnoj epilepsiji i da je potrebno snimiti EEG i javiti se neuropedijatru koji ju je vodio za vrijeme konvulzija.
Molimo da nam malo pojasnite sta nam je raditi, kakve su projekcije bolesti, najbolji tretman, da li ide i dijeta uz tablete, eventualni operacijski zahvat, prognoye iz prakse kod ovakvih slucajeva i sl.
Unaprijed zahvaljujem.

Dr. Hrvoje Hećimović

15.12.2005. 09:04

Cijenjeni,
kod Vašeg djeteta opisujete sliku febrilnih konvulzija i kažete da su gubici svijesti bili uspješno kontrolirani antiepileptikom Phemitonom.
Mali dio bolesnika, do 5% razvije parcijalne epileptičke napade, najčešću vrstu epilepsije, kao posljedicu febrilnih konvulzija. To se dogodi kod onih koji imaju oštećenje, najčešće jedne male strukture na mozgu koja se zove hipokampus. Još ne možemo sa sigurnošću reći da se kod Vašeg djeteta radi o epilepsiji dok se ne napravi detaljna obrada. Ukoliko EEG bude promijenjen i gubici svijesti jasno govore u prilog nalazu, ponovo će se uvesti specifični lijek, na koji je velika vjerojatnost da će napadi uspješno kontrolirati.

Jakov

15.12.2005. 19:26

Hvala na odgovoru i samo da dodamo da je snimka EEG-a pokazala tzv. šiljasti val, te je liječnik dijagnosticirao "apsans" i propisao je terapiju sirupom Asamid.
Inače djevojčica je starosti 5 godina i 4 mjeseca i težine 22 kg.
Molimo Vaše mišljenje u svezi propisane terapije, a po riječima našeg liječnika ova vrsta epilepsije se uspješno liječi nakon tri godine terapije pomenutim lijekom, a komplikacije bi mogle nastati za slučaj da se ova vrsta epilepsije ne liječi odmah i to najvjerojatnije u pubertetu.
Na kraju samo da li je moguće potpuno izliječenje od opisane bolesti i dali je i u kolikoj mjeri nasljedna.
Budite pozdravljeni.

Dr. Hrvoje Hećimović

18.12.2005. 21:52

Dijagnostička obrada je potvrdila da se radi o epilepsiji. Uveden je lijek koji pripada grupi lijekova tzv. prve linije za liječenje epilepsija dobi Vašeg djeteta. Prognoza je dobra u smislu kontrole napada, potrebno je redovito uzimati lijek i kontrolirati se kod neuropedijatra. U slučaju slabe kontrole mogu se javiti problemi s učenjem u školi, što će biti i znak da treba korigirati terapiju.
O nasljednosti epilepsija se još uvijek malo zna jer se nasljeđuje poligenski. U principu ako se radi o generaliziranoj vrsti epilepsije njena genska sklonost je nešto veća nego za parcijalnu.

tara

26.02.2006. 12:22

Postovanje,
Dg. mi je nedavno Obs.petit mal
Imam 35 god i ove napade imam zadnjih godinu i pol..

Nedavno sam bila na EEG-u u budnom stanju i ustanovljeno je omgsnovna aktivnost j edobro izrazena, pretezno srednje voltaze,umjereno iregularna Alpha tipa( dominira 9-10cps), u granicama normale.Vizuelna blokada je dobro izrazena.Putem produzene HV-5 min.prvo se aktivira iritativni, a potom specificni epi FOKUS LIJEVO TC, te napokon jedno ge.praznjenje sa pocetkom iz tog fokusa-24 sec. sa klinickim koleratom u vidu kompleks.parcijalnog napadaja.Nista znacajnijie u toku IDFS plus driving...

molim vas da mi preporucite lijek koji ce biti najdjelotvorniji a istovremeno najnestetniji, takodje me zanimaju i alternativne metode lijecenja kao akupunktura i homeopatija..
hvala