Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanja


Autor Poruka

Ivana

24.02.2006. 09:11

Osobno nisam nikad iskusila epilepsiju, ali moj dečko ima epilepsiju. Zadnji napadaj imao je 27. prosinca 2005. Problem je u tome što on trenutno živi u Americi i njegov doktor mu je nakon tog posljdnjeg napadaja prepisao novu terapiju koja se pokazala uspješnom. Zapravo se radi o kombinaciji lijekova, Zarontin i Zoneagran. Budući da se on namjerava preseliti u Hrvatsku, zanima me da li se takva terapija ovdje primjenjuje. Da li naši doktori uopće prepisuju te lijekove ovdje u Hrvatskoj?
Hvala.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

26.02.2006. 10:18

Poštovana Ivana,
mogu Vas ohrabriti da je u Hrvatskoj na HZZO listi lijekova prisutan velik broj antiepileptika, dostatan za uspješno liječenje epilepsije. Tu podrazumijevam kako "starije standardne antiepileptike", tako i "novu generaciju" antiepileptika (lamotrigin, gabapentin, topiramat...). Zarontin (Succinutin) je po sastavu etosuksimid, koji se kod nas nalazi u obliku tableta, a moguća je i primjena Asamid sirupa. Njegova primarna indikacija za ordiniranje su primarno generalizirane epilepsije. Zarontin (Zonegram) na žalost nije na HZZO listi lijekova, ali napominjem, postoji velik broj drugih antiepileptika koji imaju isto indikacijsko područje. Zonegram je antiepileptik nove generacije koji se daje kao dodatna (add-on) terapija uz već postojeći antiepileptik kod parcijalnih epilepsija, ali i kod primarno generaliziranih epilepsija. Kako niste naveli o kojoj se vrsti epileptičkih napada kod Vašeg dečka radi i koja mu je točna dijagnoza nisam u mogućnosti dati detaljnije informacije. Mišljenja sam da po povratku u Hrvatsku treba ponijeti svu medicinsku dokumentaciju o ranijem liječenju i učinjenoj obradi, te se treba javiti nadležnom neurologu (epileptologu). Stručnost naših liječnika nipošto ne zaostaje za kolegama iz SAD-a, ne trebate biti zabrinuti za nastavak liječnja u Hrvatskoj.

Ivana

26.02.2006. 19:34

Poštovani doktore Sporiš,
hvala Vam na odgovoru i na ohrabrenju. Ni malo ne sumnjam u stručnost naših liječnika. Imate potpuno pravo. Samo me zanimalo da li su ti lijekovi dostupni u Hrvatskoj. Ako budem imala daljnjih pitanja, ponovno ću Vam se obratiti. Hvala.