Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pomoc sa nalazom


Autor Poruka

Dragica

20.05.2006. 11:10

Dg: Epi partialis, Hemiparesis I. dex.

Oa je iregularna mjesovita dom subd 6 i 7. Putem HV aktivirana je neritmicna diskontinuirana i nespecificna teta hipersinhronija sa TCP dominacijom i ucestalom generalizacijom.

Mozete li mi objasniti sta ovaj nalaz u prevodu znaci?

mr. sc. dr. Davor Sporiš

21.05.2006. 18:52

EEG je specifična pretraga kod dijagnosticiranja i liječenja epilepsija, dok je u nekim drugim dijagnozama uglavnom nespecifična pretraga. Vaši podaci su dosta sažeti pa je teško adekvatno odgovoriti. Da li ste preboljeli moždani udar sa zaostalom hemiparezom ili se radi i parezi desnih ekstremiteta neke druge etiologije ne mogu odgovoriti. Parcijalna epilepsija također može biti elementarna ili sa kompleksnom simptomatologijom što se iz Vaše dijagnoze ne vidi. Koja je etiologija epilepsije?
EEG nalaz nije u potpunosti opisan. OA znači osnovna cerebralna aktivnost (pretpostavljam). Nije opisana reakcija vizualnog blokiranja...
Ne bih mogao prihvatiti kao liječnik koji se bavi neurofiziologijom u što je uključen i EEG ovakav opis nalaza. Ili ga niste u poptunosti opisali ili tražite pravilno opisan nalaz EEG-a. Opis i objašnjenje Vašeg nalaza iziskivao bi previše moje mašte za tako ozbiljnu problematiku.
Slobodno se ponovno javite sa potpunijim opisom stanja.