Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


promjena u ponašanju djeteta


Autor Poruka

plavazz68

21.02.2008. 00:05

Muž od početka puberteta ima epilepsiju sa rijetkim napadima pomračenja svijesti (sada ima 36 godina). Za terapiju ima phenobarbiton, vidljivi su jedino nekontrolisani trzaji rukama u stanju pospanosti, premorenosti ili stresa. Naša kćerka ima 6,5 godina i u zadnjih par mjeseci počela je da priča o čudnom osjećaju u ruci, kada ima osjećaj kako opisuje da joj se ruka miče, vrti (a ne pomjera je s mjesta). Istovremeno, primijetili smo da tokom gledanja TV-a, širi oči u 2-3 nagla a trzaja (objašnjenje ima maglu na očima ili joj se lijepe trepavice). To se u poslednje vrijeme veoma često dešava. Je li riječ o nekom tiku ili možda o nekom početnom stadiju nekog tipa epilepsije? Šta da radimo? Hvala!

Jelena Bošnjak, dr. med.

30.06.2008. 20:45

Poštovani, savjetujem Vas da Vašu kćerku odvedete na kontrolu neurologa. Može se raditi o tiku, ali treba isključiti i epileptičke napadaje. Potrebno je svakako učiniti EEG. Suprug bi se također trebao redovito kontrolirati uz kontrolu EEG-a i korekciju terapije jer ne treba zanemariti činjenicu da ima nekontrolirane trzajeve koji isto mogu biti epileptički napadaji. Svakako se javite neurologu.