Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pseudonapadaji, vrlo ucestali grand mal, LIJEČENJE PSEUDONAPADAJA


Autor Poruka

Dijana

10.01.2006. 12:23

Terapija Depakine Chrono 500mg ; 0-0-1 ; Lamictal 100mg 1,50-0-1,50
Učestali pseudonapadi, (jačeg i slabijeg intenziteta), nakon "jačih" primjenjujem standardnu samopomoć (leći na bok, hladjenje, mračna prostorija) uz preporuku liječnika apaurin ali 10 mg. Nedavno, nakon takvog "jačeg" pseudo (predosjetila sam) da nije standardni i da je moguć grand mal. On se desio u toku noci (menzes, nadutost-sve jasno). Nastavak terapije. Konzultacije i posjet psihijatru i psihologu moguć tek za mjesec dana. Kako dotad sprječiti pseudo napade takve vrste (imala sam ih jake, učestalog intenziteta, svakodnevno i 10 dana nakon grand mal, ljetos. Mijenjana terapija, u medjuvremenu i Neurontin - uz jake nuspojave, koje liječim i danas ("otpadanje" zubnog mesa), a stanje je ostalo isto. Propisana gore navedena terapija, relativno se dobro osjećam, ali jako neugodni i frustrirajući pseudonapadi, slabiji ali uz rijetke grand male). Zanima me kako se nositi i liječiti pseudonapade, jer ovo frustrira; ako se uzme u obzir, da sam dosad, bila hiperaktivna, obrazovana osoba, elokventna, komunikativna, izvrstan govornik sa odgovorom na sva pitanja istovremeno kad je pitanje, šala, provokacija izrečena. Frustrirajuće, jer sam odabrala profesiju novinara, jer je to ono zašto imam apsolutne predispozicije, jer su riječi, knjige, čitanje, komunikacija, moj život, uz duhovitost, glumu >blunk i uz nadprosječnu inteligenciju. Bavila sam se pisanjem, a sad pišem obrčući slogove, upisujući kriva slova, izgubila sam ogroman fond riječi a na tome sam radila cijeli život. Sada na najjednostavnija pitanja "blejim ko tele u šarena vrata" i izgledam glupo. Ne dam se, čitam, pišem, pokušavam spremiti ispite (nemoguća misija). Engleski, kojeg sam govorila aktivno (jezična gimnazija ) ne znam pisati ni govoriti (znam čitati ;/ ). Studentica sam 3. g. Hrvatskoga jezika i književnosti (ironija), i obzirom da ovakvo stanje traje 2 godine, omogućeno mi je mirovanje, medjutim, ukoliko ne položim 5 ispita do 10. mj.o.g. gubim pravo studiranja.

Oprostite zbog filozofiranja i duljenja s porukom, i veliko Hvala ako uopć e nadjete vremena i volje da ju pročitate.

Veliko Hvala

od Dijane

mr. sc. dr. Davor Sporiš

18.01.2006. 21:11

Dijana,
Vi uglavnom govorite o pseudonapadajima, koje mi kao neurolozi nismo u mogućnosti liječiti antiepileptičkom terapijom. Sam naziv "pseudo" govori da to nisu epileptički napadaji već atake vrlo slične pravim epi napadajima, ali etiološki vrlo različiti. Navodite da se kontrolirate kod psihijatra i psihologa ali niste naveli njihovu dijagnozu pod kojom Vas kontroliraju, što bi bilo bitno za komentar. S obzirom na epilepsiju, vaše grand mal napadaje i antiepileptičku terapiju, niste naveli točnu dijagnozu. Sa neurološke strane mislim da je bitno uzeti kvalitetne anamnestičke podatke, učiniti EEG i neuroradiološka snimanja mozga (CT, MR mozga) te postaviti točnu dijagnozu, revidirati antiepileptičku terapiju ukoliko je potrebno. Ponekad se uz epileptičke javljaju i pseudoatake no svakako je potrebno utvrditi koji je uzrok takvim napadajima i adekvatno ih liječiti. Iako se pseudoatake često vrlo teško stavljaju pod kontrolu, svakako je potrebno i da Vi uložite puno truda u rješavanju problema pseudoataka, kao i da imati dobar transfer i povjerenje u svoga liječnika.
Pozdrav.

Dijana

27.02.2006. 19:35

Dg.: EPILEPSIA G 40.0 - otpuštena iz bolnice 3.10.'05 - sve u redu

Dg.: Epilepsia (sek. generalizirani oblik) - Prof.dr.sc. Dubravka Šepić-Grahovac (neurolog i psihijatar), 24.8.'05

- od tada grand mali učestaliji, primjerice u 2 tjedna, 2 napada (bez ikakve sumnje, grand mal (prilikom jednog slomljen nos), jedan od ta dva prije 7 dana

-Dg. St(?) post.ictus (?) epile..

Epilepsia ui? Fu?
I uz to vjerojatno vezano nešto uz liječnika 8)

D3002/
D-131
A1302/

Dakle, molim objašnjenje tog statusa, i kako da protumačim to da sam u ova protekla 2 tjedna imala 2 grand mala, a bez ikakvog specijalnog stresa, uz redovitu terapiju?

Sad me konkretno zanimaju alternativni načini liječenja (možda možete štogod preporučiti) ili pak operacija laserom kojom se izolira žarište?
Sve ovo je samo sprečavanje napada, reguliranje, umanjivanje. ali nije liječenje.
KAKO JU IZLIJEČITI I MOŽE LI SE?

HVALA

kata

08.04.2006. 15:38

Moja kcerka Dijana boluje vec 6 godina od G.M. imala je dosta napada, na M.R. pregledu ustsnovljenoje da ima cistu u glavi pored mozga,bila je u AKH i oni nisu sigurni da dolazi od ciste a nije iskljuceno da ipak jeste.Operacija koja bi bila napravljena mora ciela glava da se otvori, nalazise na nezgodnom mjestu ide redovito na kontrole i uzima od ljekova Lamictal 100mg-Lamictal50-Topamax100mg.Cista pomalo raste.Sva sreca sto moja kcerka ne gleda to kao bolest i ne pravi tragediju ali ja kom majka ipak mi nije svejedno.Sa Alternativnom medicinom nismo imali nikakvoga poboljsanja ,postojili jes nesto sto je moguce dase pregled ili napravi ili uzima.Hvala ljepa...