Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi atake tipa parcijalnih kompleksnih kriza


Autor Poruka

BRANKA

23.03.2006. 14:25

Poštovani,
moj sin ima 14 god. i prije tri mjeseca počela su mu se dešavati čudna stanja, kao npr. zbunjenost-kad mu je sve čudno,malaksalost...Tada ne gubi svjest i sve razumije ali mu je teško razgovarati ili se osjeća kao da se tek probudio.On se jako boji takovih osjećaja a oni mu se dešavaju i po 3-4 puta na dan.
Nakon napravljenog EGG -peraksizmalno generalizirano disritmički promjenjen nalaz na više mjesta data je dijagnoza "epi atake tipa
parcijalnih kompleksnih kriza" i terapija sa Depakine CR 1 i pol svaku većer.
Molim Vas, ako mi možete odgovoriti kolike su šanse za izlječenje
odnosno prestanak napada, naravno uz redovnu terapiju.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

28.03.2006. 21:36

Poštovana,
iz Vašeg opisa napada moguće da se radi o frontalnom ishodištu ataka, koje često ne ostaje lokalizirano već se širi i u temporalnu regiju. Dakle govorimo o parcijalnoj epilepsiji sa kompleksnom simptomatologijom. Uz neurofiziološku obradu (EEG) svakako je potrebno učiniti i MR mozga. Korisno bi bilo učiniti i video EEG snimanje s obzirom na učestalost ataka, kako bi se snimio i analizirao napad uz vidljive EEG promjene. Terapija izbora kod takve dijagnoze je u prvom redu karbamazepin, lamotrigin, fenitoin. S obzirom na učestalost ataka, ukoliko dovoljno dugo uzima Depakine, on je najvjerojatnije neučinkovit i potrebno ga je mjenjati. Cilj svakog liječenja je bolesnik bez ataka i bez nuspojava lijeka sa dobrom kvalitetom života, no to nije uvijek moguće u potpunosti postići. Epilepsija je kronična bolest. Terapija se obično ukida ukoliko je bolesnik stabilno nekoliko godina (5 i više) uz minimalnu antiepileptičku terapiju i dobrog EEG nalaza. tada se može pokušati ukinuti lijek, iako statistički i kod tih bolesnika oko 30% ima recidiv napada.

BRANKA

29.03.2006. 09:51

Puno hvala na odgovoru.
Naime, napravljen je CT i MR mozga koji su uredni.Nekoliko puta se radio EEG, koji je uvijek pokazivao "šijke".Terapija je tek poćela prije tri tjedna, tako da još ne pije ni onu potrebnu količinu lijeka od 1 i pol tablete /sada smo na jednoj tableti još tri dana/.Njemu se i dalje nekoliko puta na dan pojavi "zbunjenost" za vrije koje se mora smiritu i nakon kratkog vremena normalno dallje funkcionira.Kad mu se to dogodi probala sam sa njim komunicirati i sve je u redu ali želi da ga se tada ostavi na miru jer mu je tako bolje a i jako se uplaši.Pokušavam mu objasniti da će to, vjerojatno ,proći kad će duže piti potrebnu kolićinu lijeka.Da li da pričekamo da terapija Depakinom ide neko vrijeme ili da se javimo njegovom lječniku , radi eventualne promjene ljeka i da li griješim što ga uvjeravam da će takova "stanja" nestati nakon nekog vremena pod terapijom.
Unaprijed hvala.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

31.03.2006. 14:12

Moje osobno mišljenje je da bi trebalo promjeniti antiepileptik, kako sam naveo, u karbamazepin. Bitno je započeti ispravnim lijekom pod kojim će se broj ataka značajno smanjiti, ali da li i u potpunosti teško je u ovom trenutku govoriti. Ponekad se pokušava i dvojnom terapijom ukoliko je monoterapije nedovoljna. Moram se i ograditi, možda mi je poneki detalj anamneze promakao, a koji Vaš liječnik zna, ili dio neurofiziološke obrade, a zbog čega se ipak odlučio za Depakine.