Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


solarij?


Autor Poruka

Katarina

26.04.2006. 13:27

Postovani doktore,imam 24 god.,utvrđena mi je psihomotorna epilepsija prije 2 god.,iako ja vjerujem da ja od nje bolujem od 2000 god.,ali nitko je nije prepoznao sve dok nije doslo do gubitka svijesti.Na terapiji sam Tegretolom CR 1-0-1/2,zadnjih par nalaza EEg-a su uredni,u granicama normale,MR ucinjen prije 2 god.takodjer je uredan.Doktor misli da se polako sve stabilizira,nije bilo gubitaka svijesti,ali tu i tamo,stvarno vrlo rijetko mi se desavaju napadi psihomotorne vrste.Nekakav cudan osjecaj me prozme,nekakva situacija u glavi koja se vec kao desila i ja povratim.rijetko se to desava ali to kao da je stalno tu negdje u meni i kao da to mogu sama izazvati,cesto mi je dovoljan podrazaj nekakav miris,ali samo 2 puta prije Tegretola je takav napad zavrsio padom.Zivim vrlo nemirno,aktivno,izlazim,pijem alkohol i nemam nikakve posljedice,pa sam se potpuno opustila.Doktor me ostavio na ovakvoj terapiji,ne misli nista smanjivati.htjela sam Vas pitati da li to svarno ide prema boljem,ako 2 god.nije bilo pada ili se ni ovi napadi ne smiju desavati?I da li smijem ici na solarij jer ove prosle god.sam bila normalno na suncu bez nekakvih posljedica? Hvala!

mr. sc. dr. Davor Sporiš

11.05.2006. 20:12

Vi, Katarina, imate parcijalne kompleksne napadaje sa sekundarnom generalizacijom (g.m.). Ukoliko se i nadalje dešavaju ovi manji "psihomotorni napadaji" ili predosjećaji napadaja Vaše stanje je moguće bolje nego ranije, ali je bolest i dalje aktivna. Doza karbamazepina koju Vi uzimate je relativno mala, pa ju je moguće i povisiti da bi se spriječili i svi ti manji napadaji. Jednako tako alkohol nikako nije preporučljiv uz antiepilptičke lijekove, jer im smanjuje učinkovitost, a treba izbjegaviti i faktore provokacije epi napdaja kao npr. neredovito spavanje, deprivacija spavanja, loša ishrana... Kod osoba koje boluju od epilepsije nije preporučljivo duže izlaganje suncu, pa tako i solariju.
Na žalost puna zabrana i ograničenja, ali vrlo je važno voditi zdrav život.