Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Video-polygraphy


Autor Poruka

Sasha

02.05.2006. 00:08

Postovani,
Moja cerka ima 7 god i ima Dijagnozu FK ( Epi provocirana povisenom T) EEG pokazuje:"specificnu aktivnost, dominantno F/T3 uz miror aktivnost, STK. Veoma retko dolazi do sekundarne generalizacije". Trenutno prima terapiju: Eftil, 500 mg, 1/2-0-1/2. Ovu terapija joj je propisana nakon gubitka svesti i trzaja pod visokom tempereturom. Nakon dve sedmice od primene terapije, primetili smo da se bar jednom dnevno "strese" u trajanju od 1-2 sekunde kao da joj je hladno. Pre primene terepaije takve situacije se nisu desavale. Da li je to posledica uzimanja terapije ili su u pitanju nus pojave ili nesto trece?
Kakva se saznanja o bolesti mogu dobiti putem Video-polygrapha i da li su Vam poznata iskustva o hiruskom lecenju EPI, kako pre uzimanja pharmakoloske terapije i i kako nakon ne reagovanja na pharmakolosku terapiju?
Da li postoje i neki novi lijekovi koji imaju za rezultat dejstvo Eftil-a, ali su istovremeno "jaci" i "precizniji"?

mr. sc. dr. Davor Sporiš

11.05.2006. 20:22

Eftil je Na valproat, prvi lijek izbora kod primarno generaliziranih epilepsija poglavito absence tipa i mioklonih ataka. Moguće da se kod Vašeg djeteta radi o mioklonim atakama, gdje je Eftil lijek izbora, ali moguće da je potrebno povisiti dozu ili uvesti i drugi antiepileptik. Vrlo je bitno ispravno postaviti dijagnozu jer od tuda počinje i pravilno liječenje. Jedna od metoda za ispravnu dijagnozu, osim anamnestičkih podataka, je video-EEG-poligrafija gdje se verificira napadaj snimkom i promjenama u EEG-u. Kirurško liječenje epilepsije dolazi u obzir kod specifičnih oblika bolest, ali uvijek kod farmakorezistentne forme, dakle ukoliko politerapija pravilno odabrana i optimalnoj dozi nije učinkovita.