Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vruca voda i epilepsija


Autor Poruka

istra

15.03.2006. 14:49

Ja bi imala jedno kratko pitanje,moj brat boluje od epilepsije,i primjetili smo da se nakon tusiranja sa toplom vodom lose osjeca nekad slijede i kratki napadi...mene je zanimalo dali postoji neka veza izmedju vruce vode i epilepsije jer nisam nigdje uspjela pronaci taj podatak..i dali postoji neko rijesenje?
Zahvaljujem na odgovoru.
Zabrinuta sestra.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

16.03.2006. 22:52

Postoji povezanost između vode i epilepsije. To su tzv. refleksne epilepsije kod kojih temperatura vode različita od temperature našeg tijela (češće topla ili vruća voda, ali može i hladna) preko senzornih receptora na našoj koži može potaknuti mozak na epileptiformna izbijanja i kliničku sliku epi napada. To mogu biti fenotipski više vrsta ataka od parcijalnih, grand mal, absence ili mioklonizama. Jednako tako i neovisno o refleksnoj epilepsiji, dakle kod drugih vrsta, opisani su epi napadaji povezani sa tuširanjem. Vas naravno zanima kako izbjeći takve napadaje. Iako su to vrlo rijetke forme, opisano je da tuširanje u vodi koja se ne razlikuje previše od naše tjelesne temperature pomaže u izbjegavanju ataka, a jednako tako izbjegavanje naglog tuširanja. Potrebno je postepeno i opreznije obaviti pranje, posebno kada se radi o glavi i licu.
Niste naveli o kakvim se napadajima radi, tj. koja je dijagnoza Vašeg dijeteta. Za detaljniji opis potrebno je imati cjelovite anamnestičke podatke o učinjenoj obradi i terapiji i tijeku bolesti. Svakako se o tome savjetujte i sa Vašim neurologom, koji Vam može pomoći.