Erekcijska disfunkcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 98 | Broj poruka: 362

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jos jedan sa ED :)


Autor Poruka

mrk777

02.02.2009. 09:30

Pozdrav! Imam 27 godina. Nakon duge veze koja je okoncala sporazumno, prije otprilike godinu i pol dana uletio sam u razdoblje zivota koje bih najlakse mogao opisati kao "kaos". Seksualne partnere mijenjao sam kao na traci, bilo je i grupnog seksa, preeevise pornografije koja je nekad odlazila i u ekstremnija podrucja, cesto sam imao i vise partnerica istovremeno, a situacija je otisla toliko daleko da se ponekad nisam mogao ni sjetiti s kime sam bio i kome sam uopce sto rekao. Sve to bilo je popraceno vrlo neurednim zivotom, punim alkohola, cigareta i manjka sna. Razloge za takvo ponasanje znam i sam, nakon duge veze koja je bila vrlo perspektivna a ipak je propala, jednostavno sam digao ruke od svega i potpuno sam iskljucio emocije. Zalosno, ali od svih seksualnih partnerica u zadnjih godinu i pol dana, a bilo je ih je dvadesetak, mogu reci da ni za jednu nisam osjecao nista. U najboljem slucaju neke od njih su mi bile drage.

A onda se prije par mjeseci dogodio potpuni preokret u mom zivotu. Nakon puno godina sreo sam osobu iz proslosti u koju sam bio mozda i najvise zaljubljen u zivotu, jedna stvar je vodila drugoj i ja sam se nakon dugo vremena opet zaljubio. Ovoga puta moji su osjecaji bili uzvraceni jednakom mjerom.

Rijec je o osobi koju sam oduvijek smatrao savrsenom za mene i s kojom mi je u svim podrucjima uvijek bilo odlicno. Sve ove godine osjecao sam na neki nacin frustraciju sto mi sa drugim partnericama nije bilo kao s tom osobom - seksualno jos nekako, ali ne i emocionalno.

U jako kratko vrijeme svi oni osjecaji iz proslosti su me potpuno obuzeli, osjecam se sretno i uzbudjeno, imam volje cak i za svakodnevne gluposti koje bi me inace frustrirale - ukratko, zaista sam opet ispunjen.

No, kao sto vjerojatno pogadjate iz naslova, imam problem sa erekcijom za vrijeme nasih odnosa. Do sada smo nekoliko puta imali odnose, od cega sam samo dva puta imao potpunu erekciju. Razloge za to si ni sam ne mogu u potpunosti objasniti. Ruku na srce, ni moj zivot danas nije pretjerano zdrav - alkohol i cigarete su i dalje prisutni, ali ne osjecam se fizicki lose. Sres na poslu ne bih uplitao, jer volim svoj posao i ne osjecam se opterecenim po pitanju toga.

Naravno, ovo me vrlo muci. Jednostavno se ne mogu opustiti kad dodjemo u situaciju za seks, jer se i prije odnosa pocnem brinuti hocu li moci postici erekciju. I kako to vec obicno biva, najcesce se samo isfrustriram i na kraju ne bude nista. Sto se tice moje partnerice, njen fizicki izgled nije problem. Oduvijek sam je smatrao za jednu od najljepsih i najseksipilnijih zena koje sam ikada vidio. Na neki nacin imam tremu. Nakon dugo vremena seksualnih odnosa u kojima nisam nista osjecao za partnerice, ne znam kako se ponasati s nekim koga iskreno volim. Kao sto sam rekao, moj seksualan zivot je bio vrlo neuredan i na neki nacin perverzan, a ja sam se s vremenom naprosto naviknuo na to. Sada kada zelim svoje emocije pretociti na seksualni odnos, jednostavno mi to ne polazi za rukom.

S obzirom da se poznamo dugi niz godina, nije bilo smisla da nesto skrivam ili izmisljam. Rekao sam joj otvoreno da imam problem s opustanjem, da ne znam sto je tocno tome uzrok i da ne znam sto uciniti. Ona je to primila s puno razumijevanja, imam dojam da mi iskreno zeli pomoci, ali ne zna kako. Iako je nasa obnovljena veza tek na pocetku, u osjetljivom periodu kad se nekako ocekuje da sve bude "tip-top", mislim da ni ona ni ja ovo ne dozivljavamo kao "kraj svijeta" ili nesto nerijesivo.

Razmisljao sam da pocnem uzimati tablete za erekciju, ali cini mi se da bi to samo bilo saniranje neposrednih posljedica, ne i pravo rjesenje. Imam jutarnju erekciju i osjecam normalnu seksualnu zelju. Isto tako, pri masturbiranju nemam problema. Mozete li mi vi pomoci?

Primjetio sam da cesto preporucate uzimanje tableta, ako smatrate da je u njima rjesenje problema, mozete li mi reci kako i gdje ih nabaviti te koliko kostaju?

Antun Gršković, dr. med.

03.02.2009. 23:40

Hvala na iscrpnom pitanju i pojašnjenju.
Odgovor neće biti tako opširan iz jednostavnog razloga što ste kroz pitanje i sami prepoznali problem, postavili dijagnozu i ponudili rješenje.
Problem kod vas je, dakle, psihogene prirode, a uvjetovan je prethodnim obrascem seksualnog ponašanja. Sada, u trenutku kada se nalazite pred vezom koja je obečavajuća i koja vas dakle emocionalno involvira sada je nastupio svojevrsni strah ili čak i grižnja savjesti.
Siguran sam da se radi o problemu psihogene prirode jer ste naveli da kod masturbiranja nema problema, a prisutne su i jutarnje erekcije.
Lijek je za nastalo stanje strpljenje i razumijevanje partnera s kojim bez sustezanja možete razgovarati o problemu, a to je očito i zadovoljeno. Iskoristite jutro za spolni odnos, nemojte planirati sex, neka se dogodi neplanski. Neka predigra bude dugačka ili čak i jedini oblik spolnog zadovoljavanja na početku, neka ne postoji imperativ penetracije. Postupno će stvari doći na svoje mjesto.
Zašto preporučam lijekove? Kod određene skupine bolesnika to je oblik liječenja, a kod nekih, npr kod vas, potporni oblik liječenja koji pomaže stjecanju samopouzdanja. Zato i vama kažem, probajte biti strpljivi, a ako strpljenja nema pokušajte sa nekim od PDE 5 inhibitora (npr. Levitra 10 mg) kojeg postupno s vremenom više nećete trebati uzimati. Lijek se izdaje u ljekarnama na osnovu privatnog recepta kojeg može napisati i vaš obiteljski liječnik.