Genitalne bradavice


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 86

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Kondilomi u analnoj regiji


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sasa1995

01.10.2020. 10:45

Poštovani,
Prije mjesec dana su mi oko analnog otvora dijagnosticirane kondilome. Dijagnozu je postavio digestivni kirurg, pošto sam došao k njemu na uputnicu dr. Opće prakse misleći da se radi o hemeroidima.
Dr me je odmah naručio za operacijski zahvat, te sam točno prije 2 tjedna u općoj bolnici uklonio iste. Uklanjanje je rađeno elektrokoagulacijom.
Nakon toga me otpustio doma, da mažem s betrion masti i održavam higijenu.
Na moju inicijativu sam otišao 7 dana nakon operacije na kontrolu, budući da nisam mogao čekati redovnu kontrolu koja je trebala biti tek tjedan dana kasnije. Imao sam bolove i činilo mi se kako područje oko analnog otvora (područje s kojeg je skinuo/sprzio bradavice ne cijeli kako treba).
Rekao je da vidi odakle krvi i da je to normalno.
Napisao mi je aquacel ag obloge, koje sada već par dana koristim i čini se da se poboljšava situacija što se tiče okolnog tkiva (iako je daleko to još od potpunog zacjeljivanja). Trenutno koristim samo te obloge, s kremom sam stao.
15 dana nakon operacije ja još imam krvarenje iz analnog otvora, pogotovo nakon velike nužde.
Nije to puno krvi (najviše bude nakon nužde), ali se vidi da je područje uznemireno. Od dr koji me je operirao ne dobivam nikakve povratne informacije, rekao je da je sve to u redu i treba tako biti. Također sam pitao dali mi je što unutra našao i radio, rekao je da nije. Da je bilo samo okolo, izvana. Meni je to već sve čudno. Već je prošlo 2+ tjedna, a područje oko analnog otvora još nije zacijelilo.
Sve mi se čini da mi nešto ne govori, budući da ne bih ni pristao na takvu operaciju da sam znao sve detalje, da me doslovno nije preplašio da to moram riješiti i da je tako najbolje, da alternativne metode predugo traju i da će on to riješiti za par minuta. Također sam rekao da mi je problem s poslom i bolovanje, kao i sportom, na što je on rekao da ja za 7 dana mogu sve ko i prije. Prošlo je 15 dana, a ja još se ne osjećam da mogu normalno nastaviti s sportom, budući da sve krvari?!
Također, točka na i mi je bila danas ujutro, kada sam primijetio iz svega toga krvavog/gnojnog sprzenog područja malu šiljastu tvorevinu. Možda 3mm, ali vidi se. Dali je moguće da već rastu novi kondilomi?!
Toliko boli, neugodnosti i da već počinju novi?
Može li to biti nešto drugo ili je opet ista stvar?
Užasno me ovo sve psihički ubija, pogotovo pošto ne znam dali je normalno da oporavak traje ovoliko? Za koliko mogu očekivati da se potpuno vratim teretani i nogometu? Dali je normalno krvarenje iz analnog otvora?
Volio bih potražiti i drugo mišljenje, ako možete preporučiti nekog privatnika u ZG.
Hvala unaprijed

Borna Pavičić, dr. med.

01.10.2020. 14:10

Poštovani,
prva linija terapije kondiloma je krioterapija tekućim dušikom uz premazivanje otopinom podofilina.
S obzirom da ste bili kod kirurga na zahvatu, preporučam da se kirurgu i javite na kontrolu ukoliko nije zacijelilo ili ima nekih drugih komplikacija zahvata.

Što se tiče novonastale šiljaste tvorevine, s obzirom da je riječ o promjenama uzrokovanim HPV virusom, moguća je pojava novonastalih kondiloma, ali za potvrdu toga potreban je pregled dermatovenerologa.

Inače je oporavak nakon terapije brz i ne zahtjeva bolovanje ili obustavu tjelesnih aktivnosti, ali s obzirom da je kod Vas riječ o operativnom zahvatu, provjerite kod operatera da li stanje uredno ili ima nekih komplikacija.

Sasa1995

06.10.2020. 10:05

Hvala na odgovoru dr.
Prije par dana sam učinio pregled kod operatera, on kaže da je to sve normalno... Da rane lijepo cijele.
Da imam fisuru i da zato imam te bolove i krv?!
Da je to posljedica operacije i da će proći samo od sebe.
Kada sam došao doma, i guglao što je to uopće, sad se ja pitam kako je to mogla biti posljedica operacije?!
Došao sam s "malim" problemom, a on mi je dao 100 puta veći. Strah me onoga što sam pročitao, i jednostavno ne mogu psihički više podnijeti bol koju trpim prilikom velike nužde, a nije lijepo ni vidjeti krv nakon.
Dali ta fisura stvarno može proći sama od sebe?
Nisam mogao niti zamisliti takve probleme, niti sam ikad znao za to do sada.
Operater mi se čini cijelo vrijeme kao da se previše opušteno ponaša, da mi laže od početka i ne shvaća ništa ozbiljno.
Nanio mi je veće štete nego koristi... Jednostavno mu više ne vjerujem ništa, potražiti ću drugo mišljenje još ovaj tjedan, a Vas pitam dali je ta fisura stvarno mogla nastati kao posljedica ekt kondiloma? Dali će zaista proći spontano?
Hvala

Borna Pavičić, dr. med.

08.10.2020. 10:55

Poštovani,
fisure su moguće kao posljedica zahvata, kao i kod HPV infekcije.
Proći će sama, a za ubrzavanje procesa cijeljenja može se prilagoditi prehrana bogata vlaknima, zatim kretanje i vježbanje teunos većih količina tekućine.
Također, potrebno je održavati higijenu analnog područja, a savjetuju se i sjedeće mlake kupke. Za ublažavanje boli lokalno se može nanijeti krema, gel ili čepići u analni kanal (na bazi lokalnih anestetika).

Sasa1995

12.10.2020. 11:15

Hvala na odgovoru doktore.
Čitam po internetu, vidim da se puno ljudi bori s tim fisurama. Zato i postoji strah kod mene, da ne bi slučajno morao i to rješavati operativnim putem ili još gore, da moram živjeti s tim.
Jeste sigurni da će sama zarasti?
Sve što ste naveli, radio sam i prije operacije, tako da nisam ništa mijenjati trebao bi sada.
Unosim raznoliku prehranu, zdravo se hranim, fizički vrlo spreman, aktivnosti 5x tjedno. Unos tekućine je također na visokom nivou.
Bio sam na pregledu, doktor mi je dao lidokain gel i bepanten plus.
Rekao mi je da bepanten trošim koliko hoću, da će više pomoći da zacijeli područje s kojeg su skinute bradavice, ali da ne može odmoći ni za fisuru.
Lidokain je rekao da trošim prije stolice.
E sad, upute za taj gel gotovo da niti ne postoje.
Trenutno ga samo koristim 5 minuta prije stolice, što je kod mene svako jutro. Dali taj gel pomaže da fisura zacijeli ili samo malo ublaži bolove?
Da ga stavljam navečer prije spavanja umjesto bepantena?

Borna Pavičić, dr. med.

12.10.2020. 16:45

Poštovani,
preporučam manje čitanja interneta jer se nažalost može naći puno krivih informacija.
Držite se savjeta stručnjaka, u prvom redu operatera koji vam je napravio zahvat, a prema potrebi i ordinarijusan drugih specijalnosti; u prvom redu dermatovenerologa.
Lidokain gel služi za anesteziju tretiranog područja; nikako za cijeljenje rana, ali neće ni odmoći.
Sa Bepanthenom možete probati kombinirati neku od krema za epitelizaciju kože, tipa Cicalfate, Epitheliale A.H duo i slično.




Sasa1995

13.10.2020. 11:40

Hvala na brzom odgovoru.
Dali za epitelizaciju i navedene kreme govorite o području s kojeg su skinuti kondilomi ili gdje je nastala fisura?
Pošto mi je fisura trenutno veći problem; područje gdje je učinjen ekt kondiloma zarasta pristojno.
Ja i dalje nanosim bepanten+ kremu. Ali također ne znam dali je to za fisuru ili samo isključivo za ovo mjesto koje je "sprzeno"?

Borna Pavičić, dr. med.

15.10.2020. 01:20

Poštovani,
preparati za epitelizacijumogu se nanositi na oba područja jer je u oba slučaja narušen površinski sloj kože (epidermis)
Kreme tipa Bepanthena, kao i ranije navedenih slobodno možete nanositi na sva područja, bez nekog ograničenja.

Sasa1995

31.10.2020. 11:45

Poštovani!
Rana od uklanjanja kondiloma je potpuno zarasla. Krvarenje se smirilo na kojih tjedan dana, međutim, sada se ponovilo zadnja 3 dana.
Na pregledu jučer je doktor rekao da je sve uredno, te da na rukavicama nakon pregleda nema tragova krvi.
Po opisu i svjetlijoj krvi, kaže da se radi o unutrašnjim hemoroidima. Krvarenje je zadnjih 3 dana bilo dosta jače nego prije.
Dali je moguće da nakon operacije niti nisam uopće ili sam jako malo krvario iz fisure koja je nastala (i sada zarasla navodno) već da je cijelo vrijeme bilo iz unutarnjih hemetoida?
Također, kako to da je 7-8 dana bilo bez krvi, sve uredno, rane uredno zacijeljivale, a sada ponovo krvi - i to više nego inače?!
Dali je tom operacijom kondiloma (iako samo vanjski) mogao on poremetiti nešto da dobijem i hemeroide? Pošto nikada u životu nisam s njima imao problema.
On me sada naručuje na kolonoskopiju, a meni je iskreno dosta više i pregleda i odlazaka svakog tjedna da mi netko "prcka" po intimnom području.
Kako mogu znati o čemu se radi i dali mogu ikako zaliječiti ako je doista riječ o hemeroidima da se više nikad ne pojave?

Također, rekao mi je da naručim neku posebnu mast - neos nitro? Kaže da su nuspojave glavobolja?! Ne bi htio nešto uzimati što mi šteti? Jedino ako se stvarno maknuti krvarenje?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Borna Pavičić, dr. med.

01.11.2020. 22:35

Poštovani,

drago mi je da je rana zarasla.
Stop se krvarenja iz unutarnjih hemeroida tiče, to je u nadležnosti proktologa pa savjetujem da se nadležnom specijalistu za to područje i javite.
Operacija kondiloma i hemeroidi nemaju nikakvu međusobnu povezanost.
Preporučam da slušate savjete i preporuke nadležnog specijaliste te provedete dijagnostičku obradu i potom i adekvatno liječenje, ako je potrebno.
Nemam iskustva s navedenom mašću, a svaki lijek ima nabrojanih puno mogućih nuspojava tako da tome nebi davao veliku važnost nego primijenjivao mast prema preporuci.

Sasa1995

06.11.2020. 11:35

Poštovani,
Ne mogu više čekati svakih tjedan dana za preglede kod dr koji stalno tvrdi nešto drugo, a ja imam prilikom svake nužde zadnjih tjedan dana krv.
Mazem već 3 dana s hemerin kremom, ali krv je i dalje prisutna.
Počinjem se bojati za zdravlje, pošto ne znam dali su hemeroidi ili nešto (ne daj Bože) gore?!
Dali imate preporuku nekog privatnika, kod kojeg bi mogao doći ubrzo na red i da mi otkrije problem odmah na pregledu?!
Hvala unaprijed.

Borna Pavičić, dr. med.

09.11.2020. 17:35

Poštovani,
Preporučam da se javite nadležnom proktologu da se pregleda analna regija.