Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


GUK (za doc.dr.sc. Ivicu Pavića)


Autor Poruka

iva

23.12.2005. 11:07

Moj suprug je prije 3 tj. krenuo na terapiju 120 mg Pegintrona + 1200 mg Rebetola. Ima 43. godine, genotip 1 (nisu uspjeli odrediti da li je a ili b), fibroza 5/6, aktivnost 8/18, viremija u 7. mjesecu 4.869.310 IU/ml (novu uzetu prije terapije jos cekamo). Problem je u seceru. Naime, ja sam dijabeticarka pa imam aparat za mjerenje GUK-a, i prije 2 godine je znao imati dosta visoke secere (i do 20!). Zatim je otisao na OGGT, markere za tip I dijabetsa (negativni) i bilo je sve u redu i sve smo stavili pod kontrolu dijetom i vjezbom. HbAc1 je bio normalan. Moj dijabetolog je rekao da je to sve zbog jakog ostecenja jetre i da se dijabetes nije razvio (valjda jetra previse glukagona proizvodi?). Kako smo procitali da se na terapiji moze poremetiti tolerancija glukoze i cak razviti dijabetes, krenuli smo mjeriti secere (nataste su 8-9, nakon obroka cak 12!). Ici ce na kompletnu obradu u Vuk Vrhovec i vjerovatno dobiti ili oralne antidijabetike ili cak inzulin.
Zanima me koliko je opasno nastaviti terapiju? Naime, terapija s jedne strane smanjuje fibrozu koja je dosta visoka, a s druge strane moze se razviti pravi tip II dijabetes (i majka ga ima)? Jedan hepatolog mu je rekao da nikad ne lijeci takve pacijente, dok drugi da treba samo paziti...
Oprostite na dugom postuhappy
Hvala!

doc. dr. sc. Ivica Pavić

23.12.2005. 16:52

Poštovana,

jetra je svojom sposobnošću da pohranjuje višak glukoze u obliku glikogena, odnosno da u situacijama snižavanja razine glukoze u krvi brzo mobilizira svoje zalihe, zaslužila da je se smatra "puferom za glukozu". Oštećenje jetre sigurno može biti praćeno smanjivanjem ili narušavanjem ove funkcije pa su i kolebanja glikemije (razine glukoze u krvi) moguća. Dodatno, možda i bitnije, jest nasljedna komponenta u Vašega supruga. No, bez obzira čiji je udio veći ili bitniji u intoleranciji glukoze uočene u Vašega supruga, mislim da je bitno provesti terapiju kroničnog hepatitisa C kako je planirano. U bolesnika s dijabetes melitusom, posebice u onih koji sklonim ketoacidozi ("zakiseljavanje" krvi tj, snižavanje pH krvi uslijed gomilanja ketonskih tijela, kiselina) terapiju treba provoditi uz potreban oprez.
Nakon obrade u V.V-u bit će jasniji status Vašega supruga i liječnik koji vodi terapijski protokol sigurno će posvetiti potrebnu pažnju bolesniku s dijabetesom. Dijabetes nije kontraindikacija za terapiju, već zahtjeva povećani oprez. Uspješno provedena terapija kroničnog hepatitisa C, te postizanje odgovarajućega odgovora na terapiju, ima puno veće koristi!
Pozdrav uz želje za sretne blagdane i uspješno dovršavanje započete terapije.

iva

27.12.2005. 15:43

Hvala na odgovoru!
Evo, danas smo bili na V.V. i seceri prije i poslije dorucka nisu bili tako losi (7.8 i 9.2), a pH krvi normalni! Cekamo nalaze HbA1c, razine inzulina i ostalo. Dijabetolog je rekao da oralni antidijabetici ne dolaze u obzir zbog jakog ostecenja jetre, pa da kontroliramo secer doma i po potrebi damo malo brzog inzulina, a ako ce njegove razine inzulina biti niske da ce ga staviti na inzulin produljenog djelovanja. Eh, hvala bogu da sam ja dijabeticar i da imam i aparat za mjerenje i dodatne penkale za inzulin pa mozemo sve to! Pa da i ta moja bolest bude od koristihappy...
Jos jednom, sve najbolje za blagdane!

iva

31.12.2005. 11:27

Eto, da javim, nije bas najbolje... HbA1c je 6,66 i suprug mi mora na inzulin. Dobit ce male doze lantusa + brzog (Novorapid) po potrebi, ako jace skoci. Ali izregulirati cemo mi to!
I leukociti su poceli padati, ali su jos u norm. granicama, a eritrociti, hemoglobin nesto nizisad