Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ikterus na početku terapije


Autor Poruka

za_sutra

07.06.2007. 18:10

Postovani profesore Pavic,

zapoceo sam s terapijom (Pegasys 180 mg i Ribavirin 1200 mg) prije 10 dana. Nakon 6 dana pojavilo se zutilo koze i bijeloocnica, uz tamno obojeni narancasti urin te mucnine. Temperaturu nisam imao osim prvog dana nakon prve injekcije Pegasysa 37,2, ali zadnja dva dana mi je temperatura opet oko 37,2. Lijecnik me je poslao na krvne pretrage ali ce to potrajati s nalazima do srijede 13. lipnja.

Ne nalazim na internetu ni u Pgasysu i Ribavirinu nista o mogucoj pojavi ikterusa kao uzgredne pojave djelovanja ovih lijekova pa sam jako zabrinut da nije mozda rijec o nekoj vrlo rijetkoj ali opasnoj pojavi vezanoj uz rad jetre. Zucnih kamenaca nemam, Gilbert (do 30), svi ostali nalazi su bili u granicama normale prije pocetka terapije.

Cuo sam da neke bolnice hospitaliziraju pacijente prvih deset dana primanja terapije, sto kod mene nije bio slucaj. Mislim da bih bio mirniji da sam prvo vrijeme proveo u bolnici, pogotovo zbog ovih nus pojava.

Molio bih Vas za misljenje jer ne znam kako cu docekati sredinu iduceg tjedna. Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

07.06.2007. 22:55

Poštovani, pokušat ću Vam dati odgovor na temelju vrlo oskudnih podataka koje imam.
U prethodnom "postu" ste spominjali kontraindikaciju za biopsiju jetre. Imate li možda cirozu jetre? Tijekom liječenja kroničnog hepatitisa C može doći do zatajivanja funkcije jetre (dekompenzacije) što bi bilo praćeno porastom bilirubina i pojavom žutice.
Dekompenzirana ciroza jetre jedna je od kontraindikacija za terapiju pegiliranim interferonom i ribavirinom.
Nadalje, ribavirin može dovesti do pojave hemolitične anemije (slabokrvnost uslijed propadanja eritrocita-hemolize) tijekom koje se javlja žutica zbog stvaranja žučnih boja (bilirubina) iz dijelova hemoglobina koji se nalazi unutar eritrocita, crvenih krvnih stanica.
Konačno, rekli ste da imate Gilbertov sindrom koji također ide s porastom žučnih boja (tzv. indirektni bilirubin) i povremenom žuticom. Možda je to razlog Vašeg trenutnog stanja. To bi, naravno, bilo najpovoljnije za Vas.
O čemu se zaista radi, reći će laboratorijski nalazi.
Znam da ste vrlo zabrinuti, no morat ćete pričekati nalaze kako bi se znao točan uzrok žutice.
Nadajmo se najpovoljnijem rezultatu.

Prof. dr. sc. Ivica Pavić

za_sutra

08.06.2007. 21:30

Postovani profesore Pavic,

zahvaljujem Vam se na zaista brzom odgovoru i ne mogu Vam reci koliko mi to znaci. naime, to mi je prva (i jedina) informacija vezana uz ovu pojavu zutila.

Tocno je da biopsija nije radjena ali mi nitko nije spominjao da imam cirozu (svi su krvni nalazi osim bilirubina, koji je blago povisen, u granicama normale svih dvadesetak godina, koliko traje inficiranost virusom hepatitisa C. Svi nalazi UZV abdomena su bili u redu. Naime, upravo zbog tih 'urednih' krvnih nalaza i urednog UZV vecina lijecnika mi do sada nije preporucivala terapiju (genotip 1b, muski spol, dugotrajna viremija itd. itd.).

Molio bih Vas da mi objasnite kako znati da li imam cirozu ili ne uz ovakve nalaze? Sto je to dekompenzirana ciroza jetre? Od ostalih manifestacija jedino je prisutna lagana mukla, tupa bol na desnoj strani rebranog luka. Nemam povecan trbuh. Radim i funkcioniram normalno (mentalno i fizicki). Ako dolazi do zatajenja jetre, da li bi trebalo odmah prekinuti terapiju (nalaze cu cekati jos sljedecih desetak dana!!!)? Ako stvarno dolazi do zatajenja jetre, da li s prekidom terapije jetra ponovno pocinje funkcionirati ili ne?

Znam da je puno pitanja, ali mi oprostite jer su imoji strahovi veliki......

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

09.06.2007. 17:20

Poštovani, ukoliko su svi nalazi uredni, a nemate drugih kroničnih bolesti, koji je bio razlog da nije rađena biopsija jetre? Tom bi se pretragom utvrdio stupanj oštećenja jetre i eventualno razvoj ciroze. Nadalje, funkcijski testovi za jetru bili bi poremećeni npr. proteinogram te koagulogram (npr. protrombinsko vrijeme). Budući da je jetra vrlo bitan organ, zatajivanje njezine funkcije bi se očitovalo na brojnim razinama (molim Vas da pročitate o funkciji jetre na ovim stranicama). Dekompenzirana ciroza jetre je razlog za prekid terapije. No, kod Vas još ništa nije dokazano. Nalazi koji su u postupku reći će o čemu se zaista radi. I sve ćete prodiskutirati s liječnikom koji vodi Vaše liječenje.
Uz pozdrav,

prof. dr. sc. Ivica Pavić