Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija za hepatitis C


Autor Poruka

keti

04.07.2006. 13:38

Imam 23 godine, moj dečko 24. On ima hepatitis genotip 3, ne liječi se lijekovima sa liste jer se nada da će ovako dočekati pegilirani interferon koji je učinkovitiji.
Zanima me znate li kolika je cijena terapije i koliko bi dugo trajala, budući da ćemo uskoro dobiti veći iznos novaca, a naravno da nećemo kupovati stan dok on nije zdrav.
Hvala

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

29.09.2006. 15:15

Za odgovor na pitanje o cijeni terapije hepatitisa C potrebno je prethodno napomenuti da postoje dvije vrste pegiliranih interferona na tržištu koji se razlikuju prema građi i veličini molekule te prema načinu određivanja potrebne doze lijeka.

Dok je kod pegiliranog interferona alfa-2a (Pegasys) doza fiksna i iznosi 180 mikrograma tjedno (cijena oko 1500 kn) [ili smanjena doza od 135 mikrograma (cijena oko 1250 kn)], kod pegiliranog interferona alfa-2b (PegIntron) ona iznosi u dvojnoj terapiji 1,5 µg/kg tjelesne težine/tjedno.
Zbog lakšeg doziranja prema tjelesnoj težini, na tržištu je registrirano nekoliko jačina PegIntrona. Tako se za određenu tjelesnu težinu, kod kombinirane terapije, propisuje pripadajuća penkala npr. za težinu od 50-64 kg penkala od 80 mikrograma (cijena oko 1120 kn), a za težinu od 65-75 kg penkala od 100 mikrograma (cijena oko 1.400 kn) itd.

Cijena koju osoba plaća kada sama snosi troškove terapije je, za obje vrste pegiliranih interferona, uvećana za ljekarničku maržu koja varira u zavisnosti od ljekarne u kojoj se lijek kupuje (u pravilu je dogovorena niža marža od oko 5%).

U određivanju ukupne cijene terapije valja uzeti u obzir o kojem se genotipu radi kao i koliko je opterećenje bolesnika virusom.

U bolesnika s genotipima 2 i 3 ( a Vaše se pitanje odnosi na genotip 3) liječenje pegiliranim interferonom za oba lijeka iznosi 24 tjedna.

Kako je dvojna terapija pegiliranim interferonom i ribavirinom zlatni standard u liječenju hepatitisa C valja napomenuti da je trošak HZZO, odnosno bolesnika koji sam kupuje, samo trošak interferonske terapije dok ribavirin doniraju farmaceutske kuće.

Uz ispriku što ste dugo čekali na odgovor, upućujem Vam srdačne pozdrave.

Prof. dr. Ivica Pavić