Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


KAKO ZASTITI SVOJU OBITELJ?


Autor Poruka

Polly_Jean

03.05.2005. 10:39

Hepatitis C kod mene je dijagnosticiran 1999. godine, iako po svim proracunima, infekcija je nastupila jos 1985 ili najkasnije 1989.godine. U medjuvremenu sam rodila djevojcicu 1986. i 1992. Nakon sto mi je dijagnosticiran Hepatitis C genotip 1b djeca su testirana i obje su negativne. Moj suprug takodje ima Hep C sa istim genotipom ali koji nije aktivan.
Pokusali smo analizirati kako je infekcija zapravo nastupila kod mene, da li je on bio prenosnik virusa ili...ali ne mozemo to utvrditi i ostali smo dobrovoljno uskraceni za taj dio anamneze bolesti.
Zanima me kako sada uz osnovne mjere zastite koje provodimo ziveci u obitelji s djecom ( cetkice za zube, zileti, pojacana paznja u vrijeme mog menstrualnog ciklusa, ogrebotine i sl.), ima li jos nesto na cega moramo obratiti paznju i KADA OPET TESTIRATI DJECU?Bila su testirana 2000 godine u 5. mj. Napominjem da je mladja djevojcica (13 god) u sklopu obaveznog cijepljenja , cijepljena sa dvije doze cjepiva protiv hepatitisa B i uskoro ocekuje cijepljenje protiv hep C.

angel

03.05.2005. 21:18

Polly zar postoji cijepivo protiv hep.C?

Na tvoje pitanje ni sama ne znam odgovor, moj muž je pozitivan a ja negativna, činimo sve da spriječim da se i ja zarazim ali...tko zna?

Nikka

03.05.2005. 23:03

Cjepivo protiv hepatitisa C NE POSTOJI!
Na žalost.
Za zaštitu sebe ili članova obitelji, vrijede malo stroža pravila od uobičajenih. Treba paziti prvenstveno na žilete. Držati ih na mjestu nedostupnom djeci, nikada ne dozvoliti da dođe do mogućnosti da netko drugi koristi vaš žilet (ili vi žilet zaražene osobe). Četkice za zube držati odvojeno, zatvorene u kutiju ili sa onim poklopcem gore. Ogrebotine, rane i sl. odmah sanirati, sve što je bilo u dodiru sa krvlju ukloniti, kako nitko ne bi mogao doći u kontakt s tim. Eventualne kapi (ili više) krvi oprati varikinom. Mogućnost zaraze spolnim putem je jako mala, ali korištenje kondoma je preporučljivo.
Polly, ako si sigrna da se pridržavate ovih pravila, nema potrebe da testiraš djecu ponovno. Mada, ja bi da sam na tvom mjestu ponovila test još jednom.

mirko

04.05.2005. 00:43

Nije lose provoditi rutinsku provjeru hepatitis markera u blizoj obitelji zarazenog i cesce ( svakih 2 god.npr) jer svi dobro znamo u slucaju najgoreg kako je bitno sto prije poceti s lijecenjem.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

06.05.2005. 23:29

Draga Polly-Jean,

Mislim da su Vam Nikka i Mirko dali puno korisnih savjeta. No, iz Vašega je maila vidljivo da Vi jako dobro vodite računa o mogućim putevima širenja hepatitisa C i spriječavate ih brižno.
Djeca su prilikom testiranja 2000. imala 14 i 8 godina (ukoliko sam to dobro izračunao) i bila na testu negativna. Mislim da ih nije potrebno potrebnoponovno testirati jer ste Vi vrlo pažljivi i oprezni. No, ukoliko Vas opterećuje neizvjesnost, ponovite test da biste primirili svoju savjest. Mislim da su Vaša djeca vrlo sigurna uz svoju majku!
Pozdrav.


P.S. i u pravu su, nema cjepiva protiv hepatitisa C!

inri

10.05.2005. 14:48

Bok ljudi,nemojmo se zavaravat da je hepatitis c pao s marsa, jer sami smo si ga zaradili, bili mladi i ludi, a sad se plaća, a meni je problem kako živjeti kvalitetan život? Je, može se, ali u našoj državi i sa našom lovom ,teško da će nam biti bolje.Nadajmo se da će biti bolje,ali ovako teško.Daj Bože da su nam djeca OK i da ne ispaštaju naše greške,a mi trebamo biti borci,i za sebe i za njih,teško...ali da se malo više čujemo u javnosti bilo bi bolje,i tražit svoja prava da život odživimo ko ljudi,jer mi to i jesmo i nemojmo se skrivat jer ubice nismo već nas ovakav život ubija.BOK SVIMA,I BUDITE MI DOBRO!

Nikka

10.05.2005. 20:05

Nemoj se zaletati. Nisu svi bili mladi i ludi, niti su si sami krivi što ga imaju. Niti oni što su bili mladi i ludi samim tim "zaslužuju" da ga imaju.

angel

11.05.2005. 22:33

Slažem se s Nikkom,
moj muž ga je dobio poslije ranjavanja, transfuzijom.
Bio je mlad ali, lud ne!